Πιθανότητα 80% να πέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία

Την ανάγκη για άμεση δράση, συνεργασία και την ενεργοποίηση της καινοτομίας για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ύφεση, που είναι πλέον «μια πολύ κοντινή βεβαιότητα» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε σε μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως τόνισε, οι έως σήμερα λύσεις που επιλέγουν τα κράτη «δεν μπορούν να απαντήσουν σε παγκόσμια κλίμακα και στην πολυπλοκότητα την κρίση».

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, «αυτή τη στιγμή απαιτεί αποφασιστική και συντονισμένη δράση από τις ηγετικές οικονομίες του πλανήτη» καθώς βρισκόμαστε σε μια «κατάσταση χωρίς προηγούμενο και στην οποία δεν ανταποκρίνονται οι γνωστοί κανόνες».

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Έχουμε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να συνεδριάσουν και να προσφέρουν μια επείγουσα απάντηση σε αυτή την παγκόσμια κρίση», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε σε συνεργασία για την απάντηση σε υγειονομικό επίπεδο στην κρίση, αλλά και σε λύσεις οικονομικές που θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα για τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν τους πελάτες τους.

Μεταξύ άλλων πρότεινε οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών, αλλά και των πιο ευάλωτων οικονομιών, να λάβουν μέτρα χρηματοοικονομικά ώστε να ανακουφίσουν τους πολίτες τους από το χρέος.

 

80% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, θεωρούν ότι οι πιθανότητες η οικονομία των ΗΠΑ να περάσει σε ύφεση είναι 80%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε κατάρρευση των χρηματιστηρίων, με αποτέλεσμα η Fed να ανακοινώσει ότι μηδενίζει τα επιτόκιά της και να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά δεν επαρκούν για να ανακόψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας, φοβούμενοι ότι οι συνέπειές της θα είναι σοβαρές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

 

 

 

 

efsyn