Τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού και στην Ελλάδα μελετά το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η κρουαζιέρα και οι επενδύσεις μέσω του θεσμού της «Golden Visa», υπάρχει υπαναχώρηση.

Πληγές στην ελληνική οικονομία είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν, ωστόσο εκεί που δίνουν σημασία οι οικονομολόγοι είναι στο «βάθος».

Με βάση το νέο σκηνικό που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη θεωρείται σχεδόν δεδομένη η αλλαγή της ατζέντας των θεμάτων που θα εξεταστούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Η αρχή θα γίνει από το Euroworking Group-EWG της Πέμπτης 5 Μαρτίου, το οποίο κάτω από το μικροσκόπιό του δεν θα βάλει μόνο την 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την ελληνική οικονομία αλλά και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, σε επίπεδο ευρωζώνης φυσικά.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά, θα είναι μια καλή αρχή στη συζήτηση της Ευρωομάδας για συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η χώρα μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τις αποφάσεις των εταίρων στον αγώνα που κάνει για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Προληπτικά μέτρα ανακούφισης ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Με αφορμή την ακύρωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, που «κρέμασε» εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες επένδυαν προσδοκίες για σημαντικά έσοδα στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε ήδη επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, Εργασίας, Γ. Βρούτση, και Υγείας, Βασ. Κικίλια, με προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

«Θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος… Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η αντικειμενική συνθήκη θα έχει συνέπειες στην ψυχολογία της αγοράς. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει, παράλληλα με τις υγειονομικές συνέπειες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ. Η συνομοσπονδία καταγράφει ως εξής το πλαίσιο προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων που θα πληγούν:

Αποκατάσταση ζημιών: Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή τον μέσο όρο τριών περιόδων).

Ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις: Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης). Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (ΦΠΑ, εισφορές, φόροι και τέλη).

Δανειακές υποχρεώσεις: Αναστολή καταβολής δόσεων, αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ειδική ρύθμιση-παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές, αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.

Κοινωνική προστασία: Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κάθε πληγείσας περιοχής για το πρώτο εξάμηνο. Αμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης.