Αναστέλλονται για 3 μήνες οι πληρωμές των ρυθμισμένων δανείων

Posted on 01 Απριλίου, 2020, 4:04 μμ
0 secs

«Παγώνουν» αυτόματα και για τρεις μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις χιλιάδων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

Το «πάγωμα» αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή και εργαζομένους που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 της ΠΝΠ που εκδόθηκε χθες και περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Οι υπόλοιποι ρυθμισμένοι δανειολήπτες έχουν φυσικά το δικαίωμα να αιτηθούν ρύθμιση από τον πιστωτή τους.

Επίσης προβλέπεται η αναστολή για τρεις μήνες των προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών και λοιπών πράξεων που αφορούν το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας (4605/2019) και του Εξωδικαστικού (4469/2017), υπό την προϋπόθεση η υποβολή αίτησης να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους αιτούντες.

Σε ό,τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ροή των αιτημάτων από τους πολίτες δεν έχει πληγεί από τον κορονοϊό, όπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, καθώς οι διαδικασίες σε σχέση με την πλατφόρμα είναι αυτοματοποιημένες και γίνονται ηλεκτρονικά.

...