Αλέξης Τσίπρας: Ένα ευρωπαϊκό New Deal η μόνη λύση απέναντι στην κρίση

Posted on 03 Απριλίου, 2020, 4:35 μμ
26 secs

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 7ης Απριλίου που θα εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει πως “η μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal”, και προειδοποιεί ότι: η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα, θα δώσει ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

“Η δημόσια στήριξη του ευρωομολόγου από τον Συμπρόεδρο του SPD στη Γερμανία, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πράσινους, πιέζουν για μία προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει γι’ αυτήν τη λύση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της λιτότητας και της αδράνειας. Η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα, δεν θα δώσει λύσεις ούτε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε στις κοινωνίες της Ευρώπης. Θα δώσει όμως ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της.

Τα κράτη-μέλη λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μίας διαφωνίας. Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλλουν. Είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτήν. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου, είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες. Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους”.

Γιατί μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal.”

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fposts%2F10158309908308054&width=500&Prime; width=”500″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

...