Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης που έρχεται, τη μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

“Η Ευρώπη μπαίνει στην μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από ότι το 2008 και είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού για να βγούμε από τα μνημόνια και την λιτότητα”, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πλεονέκτημα ” και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τα 37 δις που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης”.

“Εμείς λέμε ότι πρέπει να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά με ένα πακέτο μέτρων ύψους 14 δισ. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση και να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Το κόστος για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών και να καλυφθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι 2,7 δισ ευρώ κάθε μήνα συν το δώρο του Πάσχα 1,8 δισ . Μπορούμε να φύγουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αν δεν καλυφθούν αυτά τώρα, σε 6 μήνες δεν θα αρκούν τα χρήματα, προσθέτοντας ότι όταν θα επανεκκινηθεί η οικονομία ο στόχος είναι να έχουμε τις μικρότερες ανάγκες.

“Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών”, σημείωσε.

“Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δε αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία.

Σχολίασε πως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, προσθέτοντας ότι “πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα”.

Τόνισε ότι “παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν” και πως θεωρεί αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι “τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής”. Υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.

Είπε ότι η μεγάλη αδυναμία είναι το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο “συρρικνώθηκε για πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, άρα ξεκινάμε από μια μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά αμέσως.

Σημείωσε όμως ότι πρέπει να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε, όπως είπε, να το ισορροπήσει και δεν είχε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι λίγες οι 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.