Αλ.Χαρίτσης (Βίντεο): «Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση χειροτερεύουν, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας όμως παραμένουν το ίδιο ανεπαρκή»

Posted on 06 Μαΐου, 2020, 12:14 μμ
7 secs

«Η κρίση που βιώνουμε αφορά στο σύνολο των οικονομιών οριζοντίως, τα μέτρα όμως που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της δεν είναι οριζόντια», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή « Οι Απέναντι», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε κολοσσιαίες δημοσιονομικές δαπάνες για τη στήριξη των δικών τους οικονομιών, αρνούνται τη δυνατότητα στις χώρες  του ευρωπαϊκού Νότου να κάνουν το  ίδιο» και επισημαίνοντας «το ζήτημα της ευθύνης και των κρατών μελών της περιφέρειας, και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να διεκδικήσει όσα χρειάζεται η οικονομία της χώρας μας»

«Έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή κρίση που θα ξεπεράσει τα ποσοστά ύφεσης και την απώλεια εισοδήματος που ζήσαμε την περίοδο 2010-2014. Είναι ανέφικτο να αντιμετωπιστεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» ή του «business as usual» της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ενώ ακούμε συνεχώς διαφορετικές εκτιμήσεις για την ύφεση από την κυβέρνηση  –  κάτι που δείχνει ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο- τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν τα ίδια.Δηλαδή τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει όταν εκτιμούσαν την ύφεση σε 2 και 3% παραμένουν τα ίδια με αυτά που υλοποιούνται τώρα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φτάνει να εκτιμά την ύφεση στο 10%». Και διερωτήθηκε: «Εφόσον χειροτερέψουν αυτές οι εκτιμήσεις, θα επιμείνει η κυβέρνηση στα  αποσπασματικά μέτρα-ασπιρίνες ενώ κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε μερικούς μήνες σε μία κατάσταση μη διαχειρίσιμη και ενώ οι διεθνείς αναλυτές συνομολογούν ότι «η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από όλες τις δυτικές οικονομίες;»

«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που ελπίζουμε να μην αποβεί μοιραίος για την οικονομία», υπογράμμισε  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ υπενθύμισε την κατάθεση του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ με το οποίο «ζητάμε μια γενναία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τώρα και να αξιοποιηθούν άμεσα τα  26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία, σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους και αναστολές υποχρεώσεων». «Δυστυχώς ο κ Μητσοτάκης έσπευσε να αντιμετωπίσει απαξιωτικά και αλαζονικά τις προτάσεις μας».

«Αχρείαστο ρίσκο και σπασμωδική κίνηση» χαρακτήρισε στη συνέχεια το άνοιγμα των σχολείων πέραν της Γ’ Λυκείου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  «Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για αυτό το ζήτημα. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι για μια επιστροφή στην κανονικότητα, που είναι επίπλαστη και ενέχει κίνδυνους».

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μετάβασης σε μία νέα πολιτική, οικονομική  και κοινωνική πραγματικότητα», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι  «πολλά ζητήματα που είχαν αντιμετωπιστεί ως ταμπού, όπως η κρατική παρέμβαση στην οικονομία και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, γίνονται κεντρικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ενώ επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις στην οικονομία πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες όπως οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης».

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Από εκεί και πέρα εφόσον συνεχιστεί μια πολιτική που οδηγεί την οικονομία σε αδιέξοδο, ενδεχομένως οι πρόωρες εκλογές να προκύψουν ως αναπόφευκτη εξέλιξη».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι μια άλλη, εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για να βγει η  χώρα από την κρίση. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, θα τις εξειδικεύσουμε, θα τις εμβαθύνουμε, θα τις επικαιροποιήσουμε και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με όσους και όσες αναγνωρίζουν ότι οι νεοφιλελεύθερες λογικές και πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ δεν μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση» υπογράμμισε  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

...