Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης γνωστές και ως Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) επικρότησαν την κατασταλτική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σύνορα.

Οι πρωθυπουργοί των χωρών αυτών που το 2015 αρνήθηκαν ένα ευρωπαϊκό σύστημα ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Σήμερα αποποιήθηκαν εκ νέου τον επιμερισμό των προσφύγων και βολεύονται και πάλι πίσω από την σκληρή πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού υποσχόμενοι συμπαράσταση και βοήθεια.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους δημοσιογράφους.

«Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. «Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)».

«Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.

Ο Όρμπαν διεξάγει για χρόνια εκστρατεία για τον σχηματισμό ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ και την αντιμετώπιση μεταναστών στην Αφρική και την Ασία, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που υιοθέτησε πριν χρόνια η Ουγγαρία. Το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ουγγρική κυβέρνηση έστησε ένα συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, με αισθητήρες, προβολείς και συχνές περιπολίες συνοριοφυλάκωνν για να ανασχέσει το κύμα των προσφύγων.

Η ανέγερση του φράκτη επικρίθηκε έκτοτε, όπως και η πολιτική του Όρμπαν να επιστρέφει ουσιαστικά όλους τους μετανάστες στα σύνορα, στερώντας τους αρκετές φορές την τροφή στα σύνορα.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, απέρριψε την έκκληση που είχε απευθύνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την υποδοχή προσφύγων ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εμφανίζεται διατεθειμένος να υπερασπιστεί τα σύνορά της χώρας του «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» καθώς η Τουρκία άνοιξε τις πύλες σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες «με σκοπό να πλημμυρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Αυστρία σε μια προσπάθεια αποτροπής στέλνει αστυνομικούς στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας ενώ η Ουγγαρία οδηγεί μονάδες της προς τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Γερμανία: «Όχι στις πρόσθετες ποσοστώσεις»

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU), Ραλφ Μπρίνκχαους κατηγόρησε τους Πράσινους ότι θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή λύση της προσφυγικής κρίσης. «Δεν μπορούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση εάν η Γερμανία συνεχίσει να δρα μονομερώς», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σε συνέντευξή του στην Reuters-TV. «Γι ‘αυτό δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποφασιστούν πρόσθετες ποσοστώσεις. Υπάρχει ήδη επαρκής αριθμός μηχανισμών για την υποδοχή προσφύγων που χρειάζονται προστασία».

Ο Μπρίνκχαους τόνισε επίσης ότι «η σκληρή στάση των συνοριοφυλάκων δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν. Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει απλά να πούμε: πρέπει να το κάνουμε τώρα επειδή είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη συνοχή στην Ευρώπη αλλά και στη δική μας χώρα».