8.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Aλέξης Τσίπρας: Σχέδιο για να συνέλθει η χώρα απέναντι στο επικίνδυνο «επιτελικό κράτος» (Βίντεο)

BINTEOAλέξης Τσίπρας: Σχέδιο για να συνέλθει η χώρα απέναντι στο επικίνδυνο «επιτελικό κράτος» (Βίντεο)
Η έγνοια μας σήμερα είναι να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής. Να συμβάλλουμε ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία και να θωρακίσουμε το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί δικαιολογία.
Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Το καλοκαίρι του 2018, αμέσως μετά τη καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησα τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Του ζήτησα να είναι επικεφαλής μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής, που θα συντάξει ένα πόρισμα, εντοπίζοντας τις αδυναμίες, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές.
Ο καθηγητής Γκολντάμερ μου έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δε θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί ή δε θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης.
Συμφώνησα, μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κ. Μητσοτάκης. Τον Φλεβάρη του 2019, η Επιτροπή μας παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της.
Υπήρξε διακομματική αποδοχή και, κατόπιν εντολής μου, προχωρήσαμε στα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων το πόρισμα προβλέπει. Αυτό ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση «Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας».
Για να καταλήξουμε σε αυτό αναλύθηκαν σε βάθος μοντέλα χωρών με εμπειρία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Ενώ για την τεχνολογική και υλικοτεχνική υποστήριξη του νέου Οργανισμού, είχαμε δεσμεύσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση άλλαξε και το σχέδιο, δυστυχώς, ματαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, το Νοέμβρη του 2019, καταθέσαμε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου. Την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε. Όπως αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα Γκολντάμερ.
Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι.
Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί.
Το διαβόητο «επιτελικό κράτος», στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό.
Το μόνο που έκανε ήταν να διατηρήσει την παρωχημένη και, όπως αποδείχτηκε, αναποτελεσματική δομή της Πολιτικής Προστασίας. Τα όσα ζήσαμε τώρα ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας, αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.
Η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους. Αυτό που έχει σήμερα νόημα είναι ο άμεσος σχεδιασμός και όσο αυτό είναι δυνατό η συνεννόηση για να επουλώσουμε τις πληγές.
Να ακούσουμε όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται.
Τους εθελοντές που διακινδύνευσαν τη ζωή τους.
Εκείνους που αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τελικά τα έσωσαν.
Την κοινωνία των πολιτών που οργανώνει ένα αξιοθαύμαστο κύμα αλληλεγγύης.
Η κάθαρση μετά την τραγωδία είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί.
Το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες.
Αυτή είναι η ευθύνη μας.
Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, με αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω.
Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο Πρωθυπουργός που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτα τον εαυτό του.
Εμείς σήμερα ζητάμε το αυτονόητο: Να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Σήμερα καταθέσαμε προς τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό μια συγκεκριμένη πρόταση επτά σημείων. Η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο «επιτελικό κράτος».
Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης.
Είναι εδώ για να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται και να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας.
Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας.
Θέλουμε, και μπορούμε, να εγγυηθούμε μια νέα αρχή.
Είμαστε παρόντες και έτοιμοι.

 

independentnews

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: