Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Είναι Hμέρα αγώνα και ορατότητας για ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο που παραμένει «αόρατο». Φαινόμενο που διαφεύγει από τις στατιστικές (όταν, όπου και αν υπάρχουν), δεδομένου ότι συγκαλύπτεται από βολικούς μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται. Η βία κατά των γυναικών έχει ευρύ φάσμα. Ξεκινά από τη λεκτική παρενόχληση μέχρι τη γυναικοκτονία.

H Hμέρα αυτή αποκτά ακόμα ιδιαίτερη σημασία φέτος, στη σκιά της φρικτής δολοφονίας της 44χρονης στη Μάνη, και από το γεγονός ότι η κατάσταση του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας εκτίναξε τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών, ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις.  Ο χώρος του σπιτιού γίνεται ακόμη πιο απειλητικός και η ενδοοκογενειακή βία αυξάνεται ποσοτικά και ποιοτικά.

Η βία κατά των γυναικών δεν συναντάται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στο εργασιακό, όπου παίρνει τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ταπείνωσης και του περιορισμού. Οι ειδικοί καταχωρούν και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών που έχουν να κάνουν με τον κυβερνοχώρο. Αυτές διαχωρίζονται σε διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση και μη συνεναιτική πορνογραφία.

Τον τελευταίο χρόνο περίπου τέσσερις χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα δύο γυναίκες σε όλη την Ελλάδα βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν πως έπεσαν θύματα βίας, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων συγκεντρώνει τα στοιχεία και τα παρουσιάζει σήμερα στην Πρώτη Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών.

Διαδίδουμε τη γραμμή SOS 15900

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

«Καμία μόνη!»: Βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Καμία μόνη! Γραμμή SOS 15900.

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ:

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«ΜΙΛΑ – ΔΡΑΣΕ»  – ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Παραμονές της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συντελείται στη Μάνη, η δέκατη (10) γυναικοκτονία μέσα στο 2020. Μπροστά στο παιδί της. Η  πιο αποτρόπαιη μορφή έμφυλης βίας. Οι τέσσερεις από τις δέκα γυναικοκτονίες, έγιναν σε συνθήκες lockdown. Ενώ καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, έχουμε, κατά μέσο όρο, 137 δολοφονίες γυναικών.

Καθώς οι πόρτες των σπιτιών έκλεισαν και άρχισε η απομόνωση λόγω covid-19, τα κρούσματα κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση. Τα νούμερα είναι μόνο από όσες γυναίκες μίλησαν.

Η πανδημία της έμφυλης βίας δεν είναι νέα. Ακόμη και πριν την εξάπλωση του covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το τελευταίο χρόνο παγκοσμίως, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τους οικείους συντρόφους τους.

Το lockdown όμως ενέτεινε τη βία και ταυτόχρονα δυσκόλεψε την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών σε υπηρεσίες υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ιατρικής βοήθειας, της δικαιοσύνης, της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης, της κοινωνικής προστασίας. Υπηρεσίες καταργήθηκαν ενώ άλλες υπολειτουργούν.

Η βία λόγω φύλου εξακολουθεί και σήμερα, να αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Εντείνεται  από την  ανισότητα των φύλων, τον κοινωνικό έλεγχο που βασικά επιδιώκουν οι δράστες έμφυλης βίας, από άνδρες που θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες, άξιες «σωφρονισμού» ακόμα και μέσω της βίας. Διαιωνίζεται από την ανοχή της  κοινωνίας, δέσμιας πατριαρχικών αντιλήψεων.

Η αναγκαιότητα για την καταπολέμησης της, ενώ έχει κινητοποιήσει Διεθνούς Οργανισμούς όπως είναι ο ΟΗΕ, η Ε.Ε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι,  λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω εγκλεισμού, προωθούν ενεργά την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών, εντούτοις πολλές κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το πρόβλημα.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα επεξεργάστηκε και κατέθεσε δεκαοχτώ (18) προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε περίοδο καραντίνας λόγω Covid 19, ώστε να μην αφήσουμε καμιά γυναίκα μόνη μέσα στην πανδημία.

Σήμερα, συγκλονισμένες από την πρόσφατη δολοφονία της γυναίκας της Μάνης από το σύζυγό της, αλλά και στη μνήμη όλων εκείνων των γυναικών, ελληνίδων και ξένων, που υπήρξαν θύματα βίας λόγω του φύλου τους, συνεχίζουμε τον αγώνα μας  για την εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας ,του σεξισμού και της πατριαρχίας. Ταυτόχρονα είναι και αγώνας για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας με ουσιαστική ισότητα, αποδοχή του διαφορετικού και σεβασμό μεταξύ των φύλων. Μιας κοινωνίας που η ύπαρξη της προϋποθέτει να είναι εκτός πλαισίου του αγοραίου καπιταλισμού και της αποκτήνωσης που αυτός γεννά και στην οποία οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη, χωρίς ανισότητες.

Με συναίσθηση του συλλογικού μας  χρέους  να μην αφήσουμε καμιά γυναίκα μόνη στην τύχη της, ενώνουμε δυνάμεις και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Ταυτόχρονα παροτρύνουμε την κοινωνία να πάψει την ανοχή της, να σταθεί αλληλέγγυα σε κάθε γυναίκα και να αντιδράσει.

 

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει:

·         Στην πλήρη εφαρμογή του ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και του ν.4604/2019 για τη μονιμότητα, την αναβάθμιση και την επέκταση του Δικτύου των Δομών καθώς την εισαγωγή της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

·         Στην αναγνώριση και εισαγωγή  του όρου γυναικοκτονία ως νέο αδίκημα στον Ποινικό Κώδικά,  όπως έκανε πρόσφατα η Κύπρος.

·         Στην ουσιαστική λειτουργία  του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής  Βίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών. Τη στελέχωση και εξειδίκευση όλων των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό για την σταθερή αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

·         Στην τακτική παρακολούθηση των αστυνομικών από ειδική επιτροπή, ως προς τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα να φέρουν πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.  Να καταρτιστούν προγράμματα οπλοτεχνικής και σκοποβολής, με υποχρεωτική και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, όλων των αστυνομικών καθώς και ατομική ευθύνη κάθε αστυνομικού για τη σωστή χρήση του όπλου του και μόνο στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

·         Στη  συνέχεια της  δίωξης  των δραστών.

·         Στην κύρωση της Σύμβασης για τη βία και την παρενόχληση,2019 (αριθ.190) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

·         Στην επαναλαμβανόμενη και συνεχή δωρεάν προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων ενημέρωσης των γυναικών και του ευρύ κοινού για τις κοινωνικές δομές  που παρέχουν βοήθεια (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας).