25 Ιανουαρίου 1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού

Posted on 25 Ιανουαρίου, 2021, 6:45 πμ
5 secs

Δικηγόρος, συγγραφέας και πολιτικός, ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς ο Ηλίας Ηλιού πέθανε, σαν σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου 1985, σε ηλικία 80 ετών.

Γεννήθηκε στο Κάστρο της Λήμνου τον Μάιο του 1904. Ο πατέρας του Φίλιππος ήταν έμπορος και η μητέρα του Μαρία, δασκάλα. Το ζευγάρι είχε άλλους δύο γιους, τον Ιωάννη και τον Κωνσταντίνο.

Μετά τις βασικές του σπουδές στη Λήμνο και τη Χίο, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στα πρωτοδικεία Μυτιλήνης (1929-1935) και Αθήνας (1936-1966). Το 1930 νυμφεύτηκε την Ελευθερία Καλδή, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον ιστορικό Φίλιππο Ηλιού (1931-2004) και τη Μαρία Ηλιού (γ. 1934).

Η πολιτική σταδιοδρομία του Ηλία Ηλιού άρχισε το 1932, όταν εκτέθηκε ως υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με το Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να εκλεγεί. Ένας από τους αντιπάλους του στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, που κατήλθε με τον κόμμα των Φιλελευθέρων. Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 ήταν υποψήφιος του «Δημοκρατικού Συνασπισμού» των Καφαντάρη – Παπαναστασίου – Παπανδρέου, χωρίς και πάλι να εκλεγεί.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και με τη λήξη των «Δεκεμβριανών» συνελήφθη από τους Άγγλους, στις 3 Ιανουαρίου 1945, και κρατήθηκε επί ένα μήνα. Αμέσως μετά προσχώρησε στο ΚΚΕ και υπέστη διώξεις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, λόγω της έντονης δράσης του ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων ενώπιον στρατοδικείων. Συγκεκριμένα, εκτοπίστηκε δύο φορές: στην Ικαρία από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1947 και στην Ικαρία, τη Μακρόνησο, τον Άγιο Ευστράτιο, από τον Μάρτιο του 1948 έως το φθινόπωρο του 1951.

Εκτοπισμένος ακόμη, εξελέγη βουλευτής Λέσβου με την ΕΔΑ στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 και αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους άλλους εκλεγέντες συνεξορίστους του (Σαράφη, Πρωιμάκη, Γαβριηλίδη, Αυγερόπουλο κ.ά.), με τους οποίους πήρε μέρος στις εργασίες της Βουλής ως την ακύρωση της εκλογής του, όπως και των λοιπών εξόριστων και φυλακισμένων βουλευτών της ΕΔΑ στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Στις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952 η ΕΔΑ δεν εξέλεξε βουλευτή, λόγω του εκλογικού συστήματος. Ο Ηλιού είχε προτείνει μάταια την εκλογική συμπόρευση με το Κέντρο και είχε ταχθεί κατά του συνθήματος «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», που εκπορευόταν από την ηγεσία του ΚΚΕ και συγκεκριμένα από τον γραμματέα του Νίκο Ζαχαριάδη.

Στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956 εξελέγη βουλευτής Λέσβου με τον αντικαραμανλικό συνασπισμό της «Δημοκρατικής Ένωσης», στον οποίο συμμετείχε η ΕΔΑ, κατόπιν δικής του προτροπής, με τα κόμματα της Κέντρου και της Δεξιάς. Ο Ηλιού επανεξελέγη βουλευτής Λέσβου με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958, του 1961, του 1963 και Αθήνας στις εκλογές του 1964. Σε όλη αυτή την περίοδο ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κι ένας από τους κορυφαίου ρήτορες του κοινοβουλίου. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ και ως δικηγόρος αναλάμβανε την υπεράσπιση αριστερών κατηγορουμένων.

Με την κήρυξη της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη και αρχικά μεταφέρθηκε στον Ιππόδρομο του Φαλήρου, όπου βασανίστηκε. Στη συνέχεια, εκτοπίστηκε στη Γυάρο, απ’ όπου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Αβέρωφ και σε άλλα νοσοκομεία, κρατούμενος πάντα σε πλήρη απομόνωση. Αφέθηκε ελεύθερος το 1970 για ανήκεστο βλάβη της υγείας του.

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας (24 Ιουλίου 1974) συνέχισε την πολιτική του δράση, ως πρόεδρος της ΕΔΑ, που όμως εμφανίστηκε αρκετά αποδυναμωμένη σε σχέση με την προδικτατορικό πολιτικό σχηματισμό. Στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου 1974 εξελέγη βουλευτής Αθήνας με το συνασπισμό της «Ενωμένης Αριστεράς», στον οποίο μετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΔΑ. Επανεξελέγη στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 βουλευτής της Α’ Αθήνας με το σχήμα της «Συμμαχίας των Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων», στο οποίο εκτός από την ΕΔΑ συμμετείχαν το ΚΚΕ (εσ.) και διάφορα μικρότερα κόμματα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής του θητείας στις 19 Σεπτεμβρίου 1981 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Ως νομικός και πολιτικός, ο Ηλίας Ηλιού κέρδισε την εκτίμηση ευρύτερων κύκλων έξω από την Αριστερά. Πήρε μέρος σε συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Δημοκρατικών Νομικών (1956, 1960) και της Οργάνωσης για την Αμνηστία στην Ελλάδα (Παρίσι 1960, 1962), ενώ διετέλεσε μέλος της εταιρείας μελέτης και επιστημονικού σχεδιασμού «Επιστήμη-Ανοικοδόμηση» (ΕΠ-ΑΝ) και του Δημοκρατικού Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων.

Ως συγγραφέας άφησε αξιόλογο γραπτό έργο, κυρίως νομικοπολιτικού περιεχομένου, ενώ διακρίθηκε και ως μεταφραστής αρχαίων ελλήνων συγγραφέων στη σειρά των εκδόσεων Ζαχαρόπουλου. Στα νεανικά του χρόνια συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νουμάς», του οποίου υπήρξε και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, «Φιλική Εταιρεία» και «Ελληνικά Γράμματα». Σε βιβλία έχουν εκδοθεί οι μελέτες του: «Η αναθεώρηση τιμών των εργολαβιών δημοσίων έργων (1940), «Η ελληνική Δημοσία και Ιδιωτική Οικονομία (1960), «Η αλήθεια για την Κοινή Αγορά» (1962), «Οικονομικοκοινωνική υποδομή και προσδιορισμός πολιτικών στόχων» (1965), «Η κρίση εξουσίας» (1966), «Το Σύνταγμα και οι παραβιάσεις του» (1975), «Πολιτικά κείμενα» (1977), «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (1978), «Το μήνυμα του Θουκυδίδη» (1980) και «Η ρητορική του Αριστοτέλη» (1984). Διάσπαρτα σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά βρίσκονται πολλά άλλα γραπτά του.

Ο Ηλίας Ηλιού πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου 1985, σε ηλικία 80 ετών. Έπασχε από διαβήτη και η ασθένεια τον κατέβαλε σιγά – σιγά.

 

Η ιστορία της φράσης «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»

Το 1962 ο Ηλίας Ηλιού, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, είχε επισκεφθεί τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία στα πανεπιστήμια κυρίως αλλά και στους δρόμους της Αθήνας από μέλη της ΕΚΟΦ, ασφαλίτες του συνδικαλιστικού τμήματος της Αστυνομίας αλλά και από άλλους πολίτες μέλη παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς αλλά και αστυνομικούς.

Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Τσάτσος του είπε «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Έχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».

Και αυτός του απάντησε μετά το ιστορικό: «Και μεις θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», εννοώντας πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος, σύμφωνα και με το άρθρο 114, με αποφυγή κάθε μορφής βίας πέρα από την αυστηρά επιβαλλόμενη εκ των συνθηκών ανάγκη προσωπικής άμυνας.

5d8883df2100000a06ea6ebb

Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά

Τη μνήμη του αγωνιστή, του διανοούμενου, του πολιτικού της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού, τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με εκδήλωση που διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 2018 με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».

«Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά», τόνισε στον χαιρετισμό του ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας την πνευματική, πολιτιστική συμβολή του Ηλία Ηλιού, καθώς και τη συστηματική ενασχόλησή του με τα ζητήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και της συνταγματικής θωράκισης της χώρας, με κορυφαίες αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο, που για χρόνια εναλλάσσονταν με εξίσου κορυφαίες αγορεύσεις στα δικαστήρια για την υπεράσπιση κυνηγημένων της Αριστεράς που διώκονταν μαζικά με το Ν. 375 και το Ν. 509.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «μέσα στην πρόσφατη παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας και τις αγοραίες παγκοσμιοποιημένες απόψεις της εποχής μας, έχει μεγάλη σημασία να νοηματοδοτηθούν εκ νέου σήμερα οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες: Το πνεύμα της αντίστασης, η προσήλωση στη δημοκρατική ομαλότητα, η αντοχή μπροστά στις δυσκολίες με δύναμη την προσωπική αξιοπρέπεια, η τήρηση κανόνων και θεσμικής συμπεριφοράς στη σκληρή μάχη των ιδεών στον αντίποδα των διχαστικών κηρυγμάτων, η οικουμενική ματιά και η διεθνής αλληλεγγύη απέναντι στις κραυγές του εθνικού απομονωτισμού και της διαχρονικής πατριδοκαπηλίας που είναι μια από τις επαχθέστερες μορφές λαϊκισμού».

Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη σημασία των επισημάνσεων του Ηλία Ηλιού για τα εσωκομματικά προβλήματα, τα οργανωτικά και πολιτικά της ΕΔΑ, που φιλοξένησε σε τρεις εκθέσεις του προς την τότε ηγεσία και που οριοθετούσαν μερικά χρόνια αργότερα ανάγλυφα τα βασικά διακριτά ρεύματα  στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968.

Όπως τόνισε, «το ίδιο σημαντικές μπορεί να εκτιμηθούν ακόμη και σήμερα, μέσα από το πρίσμα δεκαετιών οξυμένης πολιτικής ανταγωνιστικής πορείας και μεταλλάξεων κομματικών φορέων, οι αναζητήσεις, οι κριτικές, οι ενστάσεις και οι επιλογές του Ηλιού, για το κρίσιμο, το σταυρικό ζήτημα, των πολιτικών συμμαχιών των δυνάμεων της Αριστεράς με τις κεντρογενείς και με άλλες σοσιαλδημοκρατικής υφής πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».

Είπε επίσης με έμφαση: «Επειδή μερικές φορές ξεχνιόμαστε, είναι καλό να γνωρίζουμε και να γνωρίσουνε και οι νεότεροι, ότι στην ΕΔΑ, ακόμα και όταν με την ψήφο του λαού αναγορεύτηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν της αναγνωρίστηκε καμία κοινοβουλευτική προνομία. Ότι οι διώξεις για χρόνια δεν αφορούσαν μόνο τους επώνυμους και τα ηγετικά στελέχη, αλλά εκατομμύρια πολιτών μέσω του μηχανισμού των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Ότι πολλαπλές απαγορεύσεις οδηγούσαν σε πολίτες β΄ και γ΄ κατηγορίας. Ότι η ‘‘εθνικοφροσύνη’’ υπήρξε για δεκαετίες το όχημα ενός οδυνηρού εθνικού διχασμού».

Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «μέσα σ’ αυτήν τη μακρόχρονη φάση, η κραυγή του Ηλιού ‘‘θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα’’ και η προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε ρωγμής, για να ριζώσουν και να βλαστήσουν δημοκρατικά και ελεύθερα κύτταρα μέσα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ήταν πραγματικά επί της ουσίας επαναστατική. Εξέφραζε το πνεύμα των καλύτερων παραδόσεων της Κομμουνιστικής και της ευρύτερης Αριστερής συλλογικότητας, μέσω των φορέων της, νόμιμων και παράνομων, στην οποία από το ’45 κι ύστερα ο Ηλιού ηγετικά συμμετείχε και την οποία άξια εκπροσώπησε στη Βουλή».

...