Το αδύναμο ευρώ εισάγει πληθωρισμό

0
3720
«Μείζων κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού, η πτώση της ισοτιμίας του» λέει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ● Αποτύπωμα της εξέλιξης, το εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ της ευρωζώνης τον Μάρτιο ● Αγγιξε χαμηλά πενταετίας το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου χθες ● Ακονίζουν μαχαίρια οι «σορτάκηδες» και ποντάρουν σε στοιχήματα εξίσωσης ευρώ-δολαρίου.

Eντονος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει στην ΕΚΤ για την τρέχουσα εξασθένηση του ευρώ και τον κίνδυνο να δυναμιτίσει αυτή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά, προειδοποίησε χθες ότι το πολύ αδύναμο ευρώ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας ο Βιλερουά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την ισοτιμία του ευρώ και τον ρόλο της ως «μείζονα κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού». Η εξασθένηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος καθιστά τα εισαγόμενα αγαθά και εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάριο -όπως το πετρέλαιο-πιο ακριβά στις χώρες της ευρωζώνης και τροφοδοτεί περαιτέρω πιέσεις στις τιμές και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ο οποίος χτύπησε τον Απρίλιο νέο ιστορικό ρεκόρ (7,5%).

Τα χθεσινά στοιχεία από τη Eurostat για το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης τον Μάρτιο έδειξαν προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή εκτόξευση της αξίας των εισαγόμενων αγαθών και μεγέθυνση του εμπορικού ελλείμματος σε επίπεδα-ρεκόρ. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 35,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, στα 266,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν αντίστοιχα στα 250,1 δισ., σημειώνοντας μικρότερη αύξηση 14%. Αποτέλεσμα ήταν η ευρωζώνη να καταγράψει τον Μάρτιο έλλειμμα-ρεκόρ στα 16,4 δισ. δολάρια.

Χθες το ευρώ σχεδόν άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2017. Νωρίς τα ξημερώματα η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε ώς τα 1,03932 δολάρια, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό πενταετίας (1,03582 δολάρια) που είχε καταγράψει την προηγούμενη Πέμπτη. Πέρσι τον Μάιο το ευρώ ήταν πάνω από τα 1,20 δολάρια, ενώ το ιστορικό υψηλό του έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι στα 1,6 δολάρια το 2008.

Η υποχώρησή του σε χαμηλό πενταετίας, το επιθετικότερο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed σε σχέση με την ΕΚΤ και οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη ενθαρρύνουν τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών σε σορτάρισμα και πονταρίσματα εξίσωσης του ευρώ με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Η επιθυμία των «σορτάκηδων» για εξίσωση του ευρώ με το δολάριο, αν και θα τους γέμιζε με χρήμα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, υπάρχουν φραγμοί.

Σύμφωνα με χρηματομεσίτες της αγοράς συναλλάγματος, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης που θα ενεργοποιηθούν και θα στηρίξουν το ευρώ αν αυτό αγγίξει τα 1,0340 δολάρια (επίπεδο που κατέγραψε στις αρχές του 2007) και εν συνεχεία τα 1,02 δολάρια (επίπεδο που σημείωσε για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2002).

Παρέμβαση ΕΚΤ

Οι ραγδαίες μεταβολές τα ισοτιμίας ενδέχεται ακόμη να προκαλέσουν παρέμβαση της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2011, ειδικά αν η εξασθένηση του κοινού νομίσματος προκαλέσει αναταραχή στα ομόλογα υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιταλία. Για τους λόγους αυτούς ελάχιστες τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να προβλέψουν δημόσια μια εξίσωση ευρώ-δολαρίου. Η HSBC, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι το χαμηλό πενταετίας του 1,0340 δολαρίων ανά ευρώ υπάρχει πιθανότητα να σπάσει μόνο «εάν οι μακροοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις δεν υποχωρήσουν».

H Rabobank από την πλευρά της θεωρεί ότι το στοίχημα εξίσωσης των δύο νομισμάτων θα παρακαμφθεί αν επιλυθούν τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωζώνης και το επικείμενο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παραμείνει στην τροχιά του. Ο Βιλερουά από την πλευρά του υποσχέθηκε χθες ένα δραστήριο καλοκαίρι στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και τόνισε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικής σημασίας.


Μπάμπης Μιχάλης


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here