Πάνος Σκουρλέτης (ΒΙΝΤΕΟ): Έχετε δυσανεξία με το ΕΣΥ και «έρωτα» με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας

0
8153

Σε παρέμβασή του μετά την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε:

 

Κύριε υπουργέ, απ’ όσα όλα είπατε αναγνωρίζω ότι ήσασταν ειλικρινής σε κάτι. Στο ότι η κυβέρνησή μας πραγματικά πίστεψε, εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας με τα ΤΟΜΥ. Αυτό που μου κάνει, όμως, εντύπωση είναι το εξής, πέρα από το γεγονός ότι εσείς την εγκαταλείψατε και την εγκαταλείπετε, διότι κινείστε σε μια άλλη φιλοσοφία όπως είπατε: ότι αγνοείτε μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, στο ξεκίνημα τέτοιων δράσεων. Να εντάσσονται, να ξεκινούν με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό έχει γίνει σε πολλούς άλλους τομείς. Η Ευρώπη ποτέ δεν χρηματοδοτεί ένα τέτοιο αίτημα εάν δεν υπάρχουν και επόμενα βήματα, αν δεν υπάρχει συνέχεια. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τέτοιος σχεδιασμός υπήρχε από εθνικούς πόρους, αλλά, θα προσέθετα μάλιστα, ότι εσείς είχατε και μια άλλη ευκαιρία. Το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια γενναία, ριζοσπαστική, προοδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, εκεί που κατά 75% είναι ιδιωτικοποιημένες οι υπηρεσίες. Αλλά δεν το κάνετε.

 

Στη βάση αυτής της πρακτικής είχαν ξεκινήσει οι Φορείς Προστασίας του Περιβάλλοντος, τους οποίους συρρικνώσατε. Με πόρους του ΕΣΠΑ. Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έτσι είχε ξεκινήσει. Που αν δεν ήμασταν εμείς να δώσουμε μία συνέχεια, αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν τώρα εκτός δουλειάς.

 

Πραγματικά, περιγράψατε τον ΕΟΠΥΥ ως μια ασφαλιστική εταιρεία. Ως μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και εδώ ήσασταν απόλυτα ειλικρινείς, αυτό θέλετε, αλλά, αυτό που αγνοείτε στον όλο συλλογισμό σας, είναι την υποχρέωση της Πολιτείας, όχι να βάλει σε έναν ανταγωνισμό τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να στηρίξει προνομιακά τον δημόσιο τομέα με υλικοτεχνική υποδομή, με προσωπικό, με πόρους! Αυτό δεν υπάρχει. Γι’ αυτό σας λέμε ότι έχετε και αλλεργία και δυσανεξία, με ό,τι είναι δημόσιο. “Έρωτα” έχετε με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας! Περί αυτού πρόκειται.

 

Μετά από την μεταρρύθμισή σας, που εισηγείστε σήμερα, θα μειωθεί το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την πρωτοβάθμια υγεία; Θα μειωθεί; Αν, κατ’ αναλογία με τη δική σας φιλοσοφία, κάναμε κάτι τέτοιο στην εκπαίδευση, ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να πούμε στους καθηγητές στο Δημόσιο “να πάτε να κάνετε στα σχολεία ιδιωτικά μαθήματα και να πληρώνουν οι γονείς, λιγότερα θα κόστιζε για τα παιδιά απ’ ότι τα φροντιστήρια”. Θέλετε να τα διαλύσετε όλα! Το μοντέλο σας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο της υγείας, που τα fund έχουν εξαγοράσει ασφαλιστικές, διαγνωστικά, νοσοκομεία, την αποκατάσταση.

 

Και κάτι τελευταίο. Γιατί τόση τιμωρητική και εκδικητική στάση απέναντι σε αυτούς τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας; Είναι αδικαιολόγητο αυτό, πάρτε το πίσω.  Ευχαριστώ.

 

Προηγουμένως, ο Πάνος Σκουρλέτης, έπειτα από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, επεσήμανε τα εξής:

 

Δεν θα έπαιρνα τον λόγο, αλλά θεώρησα αρκετά προκλητικό αυτό που είπε ο κ. συνάδελφος, περί κομπάρσων. Το όνομα Φαίη Νικητοπούλου, κουμπάρα του κ. Χατζηδάκη, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, η οποία αυθορμήτως φωτογραφιζόταν με τον πρωθυπουργό στη Νέα Σμύρνη, το θυμάστε; Ή εκείνες τις νεαρές κοπέλες, οι οποίες θαύμαζαν πόσο καλοστημένος ήταν;

 

Αλλά το πιο σοβαρό είναι το εξής: ότι δεν αισθανθήκατε την ανάγκη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι πάνω από 10% και καταγράφει ρεκόρ 28 ετών, να πείτε οποιαδήποτε κουβέντα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να μιλήσετε για τον δείκτη τιμών χονδρικής, που έχει ξεπεράσει το 40%, για την αύξηση ηλεκτρικό ρεύμα που είναι 88%, για τη στέγαση όπου τα ενοίκια “τρέχουν” με 35%, για τα καύσιμα που πηγαίνουν με ρυθμό 29%, για το φυσικό αέριο 122%. Όλα αυτά είναι εκτός θέματος;  Ή νομίζετε ότι κάνατε κάτι με την πενιχρή αύξηση που δώσατε στον ονομαστικό μισθό, η οποία ισοδυναμεί με μείωση; Με μείον 2,5% ισοδυναμεί η “αύξηση” που κάνατε, με βάση τον πληθωρισμό, ο οποίος τους επόμενους μήνες, επειδή θα ενσωματώσει τις αυξήσεις της χονδρικής, θα ανέβει κι άλλο. Μέχρι τον Ιούλιο θα ανεβαίνει.

 

Όλα αυτά είναι εκτός θέματος; Και βάλατε τους συναδέλφους σας να λένε ότι εμείς δεν σχολιάζουμε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, ενώ υπήρχε μια εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και από τον εισηγητή μας και από τους υπόλοιπους; Το μεγάλο πρόβλημα για σας είναι ότι, πράγματι, κι αυτό δεν μπορείτε να μας το αφαιρέσετε ως δικαίωμα εκτίμησης, ο πολιτικός χρόνος τελειώνει. Διότι κι εμείς κι εσείς, συναντάμε τους ίδιους ανθρώπους και μας λένε “κάντε κάτι να απαλλαγούμε από αυτούς”.

 

  • Μπορείτε να δείτε εδώ την παρέμβαση για τον κ. Πλεύρη:

  • Εδώ η παρέμβαση για τον κ. Θεοχάρη:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


#independent news greece

————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here