Δημ.Βίτσας – HXHTIKO: «Η Ευρώπη σε κίνδυνο, η διπλωματία σε αδιέξοδο»

0
2301

«..Δεν με εξέπληξε η 11λεπτη ομιλία του Προέδρου Πούτιν, η οποία αποτέλεσε μια απολογητική ομιλία των  αδικαιολόγητων πράξεών του.

Βέβαια, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα στον τύπο και στα ΜΜΕ ήταν τελείως διαφορετικό. Μιλούσαν για ένταση της κλιμάκωσης ,για  ΄΄πάτημα΄΄ του κουμπιού των πυρηνικών όπλων  κλπ .

Παραμένει όμως πολύ κρίσιμη η κατάσταση, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγεται με διάφορες μορφές, ενώ δεν φαίνονται να υπάρχουν βήματα προς ειρήνευση, κυρίως από την πλευρά της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι το σταμάτημα των εχθροπραξιών, η επιστροφή των Ρωσικών στρατευμάτων στις βάσεις τους και η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα καταλήγουν σε συμφωνία ασφάλειας της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα ( Ρωσίας, Φινλανδίας και των γύρω χωρών).

Η δεκαετία του ΄90, επανέρχεται ως ευκαιρία αλλά παραμένει από όλους αναξιοποίητη.

Υπάρχει λοιπόν έντονη ανησυχία, εξ αιτίας της μεταφοράς του πολέμου και στο οικονομικό πεδίο, με την εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων ( ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, ΕΕ).

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του κυριαρχικού μας χώρου, τη στιγμή που  όλες οι μεγάλες δυνάμεις δείχνουν να επιθυμούν να παίξει κάποιο ρόλο στην Ρωσο-Ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν χειρίζεται τα πράγματα με διπλωματική λεπτότητα για  προσωπικό του όμως  όφελός.

Η χώρα μας  θα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση και τις δυνατότητές της, ώστε ως χώρα πυλώνας της σταθερότητας και επιδίωξης της ειρήνης ,να μπορέσει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συμμαχίες για  την ασφάλεια στην περιοχή.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει για το ταξίδι του κου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν είναι:

  • θα δηλώσει για άλλη μια φορά ότι αποτελούμε το καλό και υπάκουο παιδί της περιοχής, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και το ΄΄δεδομένο΄΄ σύμμαχο, ή θα απαιτήσει να πάρουν θέση υπέρ μας οι ΗΠΑ στις απειλές που δεχόμαστε σαν χώρα συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας θάλασσας ειρήνης  για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

«.. Πήρε πολύ χρόνο στον κο Μητσοτάκη να ΄΄κατανοήσει΄΄ ότι οι τεράστιες  αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα , οι οποίες μεταφέρονται  και σε άλλα βασικά προϊόντα, του δημιουργούν τεράστιο πολιτικό θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Σεπ. 2021 μιλούσε για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή του ( μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής , έλεγχο των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας κλπ).

Με τις χθεσινές του εξαγγελίες ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι προσπαθεί να κρυφτεί, παρά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Θα δει όμως πλέον ο καταναλωτής με τους νέους λογαριασμούς που θα παραλάβει, που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα. Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν θα είναι η διόρθωση 600 ευρώ για όλους, όπως αφήνουν από την κυβέρνηση να εννοείται.

Είναι βέβαιο ότι ο μέσος μισθωτός και συνταξιούχος, δεν θα μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος και παράλληλα να μπορεί να ζήσει..»


Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό  «flash 99,4 FM
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here