Κώστας Καλλωνιάτης: Το ΚΡΑΧ ξεκίνησε, προσδεθείτε !

0
6712

“Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργούσαμε”.


Κώστας Καλλωνιάτης

Την λογικότατη αυτή κρίση του Αϊνστάιν δυστυχώς δεν συμμερίστηκαν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών όταν το 2008 που έσκασε η φούσκα των στεγαστικών δανείων, την οποία είχε δημιουργήσει η επεκτατική νομισματική τους πολιτική, επιστράτευσαν και πάλι την ίδια πολιτική (μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια και πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης) για να αποσοβήσουν την χρηματοπιστωτική κατάρρευση.  Με τον τρόπο αυτό, όμως, το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν νέες μεγαλύτερες διαστάσεις στην ευρύτερη φούσκα των περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα) μεταθέτοντας χρονικά στο μέλλον και μεγεθύνοντας  σε κλίμακα την αντιμετώπισή της.

Το μέλλον αυτό ήλθε σήμερα. Οι στρεβλώσεις και οι ανισορροπίες που προκάλεσε στις οικονομίες η τεράστια χρηματοπιστωτική επέκταση (χρηματιστηριοποίηση οικονομιών) σήμερα σκάνε με πάταγο σε συνθήκες πανδημίας και παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που προκαλούν λοκντάουν, ρήξεις στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας, ενεργειακά εμπάργκο, εκτίναξη του πληθωρισμού και επισιτιστική κρίση, αυξήσεις επιτοκίων και εκτόξευση της αβεβαιότητας σε πρωτοφανή ύψη αντίστοιχα ενός οικονομικού ΚΡΑΧ.

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά μισή μονάδα και οι προβλέψεις για άλλες 4 έως 7 αυξήσεις εντός του 2022 ήταν η χαριστική βολή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που ήδη είχαν αρχίσει να διολισθαίνουν με αποτέλεσμα από τα πρόσφατα σημεία κορυφής τους οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες να καταγράφουν στις 6/5 μεγάλες πτώσεις : Dow Jones -11%, S&P 500 -14% και Nasdaq -24% με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες (Microsoft, Amazon κλπ) να ηγούνται της πτώσης. Οι πτώσεις έσυραν τον Nasdaq στη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Σημειωτέον, πως κάμψεις δεικτών πάνω από 20% θεωρούνται μετάβαση σε φάση πτωτικής αγοράς ή αγορά αρκούδας. Και οι αγορές τείνουν να πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από ότι ανεβαίνουν. Μάλιστα, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη μόχλευση στην αγορά αυτή τη στιγμή, οι ραγδαίες μειώσεις θα μπορούσαν να επισπεύσουν ένα κύμα αναγκαστικών πωλήσεων. Και αυτό συμβαίνει ήδη σε έναν βαθμό. Με συνέπεια να μη χρειαστούν πάρα πολλά για να μετατραπεί αυτή η «διολίσθηση της αγοράς» σε «χιονοστιβάδα της αγοράς».

Εν τω μεταξύ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τα κέρδη και τις επενδύσεις, συνεχίζουμε να έχουμε περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ στο σύνολό της επιβραδύνεται πραγματικά. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της (-7,5%) εδώ και σχεδόν 75 χρόνια κατά το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε περισσότερα άσχημα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς η έλλειψη λιπασμάτων θέτει σε κίνδυνο την προσφορά τροφίμων. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 αναγκάζοντα; τους αγρότες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν τα χωράφια τους. Για πολλούς η μη χρήση λιπασμάτων σημαίνει μικρότερες καλλιέργειες και αποδόσεις: είναι σαν να «κόβουν το ένα χέρι για να σώσουν το άλλο» .

Ενόσω τρισεκατομμύρια δολάρια χαρτοφυλακίων έχουν ήδη εξαλειφθεί και πιθανότατα θα εξαλειφθούν τις επόμενες ημέρες, η Wall Street δεν συνειδητοποιεί καν ότι αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα είναι απλώς μια πράξη προθέρμανσης. Έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες και τελικά θα δούμε οικονομική καταστροφή σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here