Νίκος Φίλης: Στην κατρακύλα… βρίσκονται και τα λεφτόδεντρα!

0
1644
Ο Νίκος Φίλης μίλησε στην εκπομπή Σήμερα των Δ. Οικονόμου –  Μ. Αναστασοπούλου
Τα μέτρα για την ενέργεια, που θα κριθούν όταν ολοκληρωθεί η εξειδίκευσή τους, πάρθηκαν κάτω από την τεράστια λαϊκή οργή για την απραξία της κυβέρνησης όλο το χειμώνα. Αν δεν είχε αποτυπωθεί η κατρακύλα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, αν δεν είχε φουντώσει η οργή του κόσμου για τα παγωμένα σπίτια και την ακρίβεια στα μαγαζιά, ακόμα θα περιμέναμε. Η κοινωνική πίεση αποδίδει, η απάθεια και η απογοήτευση επιτρέπουν την εκμετάλλευση. Άλλη μια φορά που το συνειδητοποιούμε. Το θέμα είναι η κοινωνική πίεση να έχει ορίζοντα πέρα από το συγκεκριμένο κάθε φορά ζήτημα, να πολιτικοποιείται και να στρέφει το βλέμμα στο γενικό, στην πολιτική που γεννά την εκμετάλλευση. Τότε θα αποδώσει πραγματικά.
Το βέβαιο είναι ότι οι χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ομολογία αποτυχίας. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι τα «μέτρα» που έχουν πάρει είναι «επαρκή» και ειρωνεύονταν το ΣΥΡΙΖΑ για τις τεκμηριωμένες και φιλολαϊκές προτάσεις του, μιλώντας για «λεφτόδεντρα». Τώρα βρήκαν (όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον…) και λεφτόδεντρα και καρπούς. Αλλά δεν είναι μόνο η επιστροφή κάποιων χρημάτων, ειδικά όταν μέρος της γίνεται από τους πόρους του προϋπολογισμού. Όταν δηλ. το λογαριασμό πληρώνουν και πάλι οι πιο ασθενείς τάξεις με την άδικη φορολόγησή τους, μέσω πχ. του αυξημένου φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ. Το θέμα είναι οι μόνιμοι μηχανισμοί. Η παράνομη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο τρόπος που επέτρεψαν στις λίγες μεγάλες εταιρίες να θησαυρίσουν, μέσω της χοντρικής τιμής και μόνο στην Ελλάδα, σε βάρος των πολλών.
Αποδείχθηκε εν ολίγοις ότι η αγορά, παντού αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν «αυτορρυθμίζεται» ποτέ σε όφελος των λαϊκών τάξεων. Αυτά είναι ανοησίες, για τα τουίτ των ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα παραμένει Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα. Εξίσου ισχυρό σήμερα όσο τότε που διατυπώθηκε πρώτη φορά.

 


Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here