Πάνος Κοσμάς: Κερδοσκόποι, αδέρφια μας…

0
5139

«Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο για να μη χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν». Αυτό είναι το… ηθικό πρόταγμα που καλύπτει όλα όσα γίνονται στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Στο όνομα αυτού, «πρέπει» να προμηθευόμαστε πανάκριβο φυσικό αέριο, να καταναλώνουμε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (που είναι και ακριβό και περισσότερο κλιματοκτόνο), να κηρύσσουμε γενική επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στις ισχνές ελπίδες ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, να διακινδυνεύουμε ακόμη και το πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται σε προθυμοτέρα των προθύμων του δυτικού μπλοκ, παρόλο που η χώρα μας έχει τον υψηλότερο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. βαθμό εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά καύσιμα).

Ωστόσο, σε ένα σύστημα που έχει φτιάξει χρηματιστήριο ακόμη και για τους… ρύπους, η υποκρισία των ηθικών επικλήσεων έχει κόστος που μετριέται σε χρήμα. Ποιος πληρώνει, δηλαδή χρηματοδοτεί, το δυτικό «ηθικό πρόταγμα»; Ο «απλός λαός», οι εργαζόμενες τάξεις, αυτοί και αυτές που ο μισθός τους έχει καθηλωθεί επί μακρόν και που ένα σεβαστό μέρος του πρέπει τώρα να καλύπτει τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Και ποιοι επωφελούνται μετρώντας σε δολάρια και ευρώ τα νόμιμα αλλά όχι ηθικά κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας; Οι πετρελαϊκές εταιρείες, που μέτρησαν καλά το ισοζύγιο κόστους-οφέλους και αποφάσισαν ότι τα δεκάδες δισ. ευρώ κόστους από την αποχώρησή τους από τη Ρωσία θα υπεραντισταθμιστούν από τα κέρδη των υψηλών τιμών ενέργειας. Οι παραγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου πλην Ρωσίας (ΗΠΑ, Κατάρ, Νορβηγία κ.λπ.). Κυρίως, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, αλλά και της αλυσίδας παραγωγής, χονδρεμπορίας, διακίνησης και λιανικής πώλησης.

Εν ολίγοις, τα «αδέρφια μας» οι κερδοσκόποι της Δύσης. Τον δικό τους πόλεμο… εναντίον μας είναι που χρηματοδοτούμε!


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EDITORIAL INDE – Worker Lives Matter


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here