Ηχηρό «καμπανάκι» από ΟΗΕ για τα τρόφιμα

0
388

Η διατήρηση και η αποκατάσταση της χρόνιας υποβαθμισμένης γης σε όλο τον κόσμο «απαιτεί δράση σε βάση κρίσης», για να αποφευχθεί η απώλεια γης στο μέγεθος της Νότιας Αμερικής, προειδοποιεί νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Περιγράφοντας τα «ζοφερά» ευρήματα, η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κακοδιαχείριση και κακή χρήση των χερσαίων πόρων, όπως το έδαφος, το νερό και η βιοποικιλότητα, απειλεί την υγεία και τη συνεχή επιβίωση πολλών ειδών στη Γη, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας.

Περιγράφοντας την πενταετή έρευνα ως την «πιο περιεκτική» ανάλυση που έχει γίνει ποτέ για αυτό το θέμα, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι «το business as usual δεν είναι βιώσιμο μονοπάτι για τη συνεχή επιβίωση και ευημερία μας».

Η έρευνα – μια συλλογική προσπάθεια που περιλαμβάνει 21 οργανισμούς- εξετάζει τις πλανητικές συνέπειες τριών σεναρίων που θα μπορούσαν να συμβούν από τώρα έως το 2050.

Αυτά είναι:

  • business as usual
  • αποκατάσταση 50 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γης
  • Αποκατάσταση 50 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γης επαυξημένη από την πρόσθετη διατήρηση φυσικών περιοχών σημαντικών για συγκεκριμένες λειτουργίες του οικοσυστήματος

Η ανάλυση αξιολογεί επίσης την πιθανή συμβολή των επενδύσεων αποκατάστασης γης στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη μείωση της φτώχειας, την ανθρώπινη υγεία και άλλους βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σε κανένα άλλο σημείο της σύγχρονης ιστορίας η ανθρωπότητα δεν αντιμετώπισε μια τέτοια σειρά οικείων και άγνωστων κινδύνων, που αλληλεπιδρούν σε έναν υπερσυνδεδεμένο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο», προειδοποιεί η έκθεση.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποτιμήσουμε την κλίμακα και τον αντίκτυπο αυτών των υπαρξιακών απειλών».

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: «Η διατήρηση, η αποκατάσταση και η βιώσιμη χρήση των χερσαίων πόρων μας είναι μια παγκόσμια επιταγή, η οποία απαιτεί δράση σε μια βάση κρίσης».

Πηγή: Independent

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here