Πάνος Λάμπρου: Υπέρ ή κατά κύριε Μητσοτάκη;

0
631
Και να, που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης. “Το δίλημμα δεν θα είναι δεξιά ή αριστερά, αλλά τι είναι προοδευτικό” είπε.
Μάλιστα…
θα μπορούσε να πει, στη “μεταδημοκρατική εποχή” μας, τι είναι καλό ή κακό, τι είναι μπρος ή πίσω, τι είναι σωστό ή λάθος…. Αλλά η επιλογή του είναι το δίλημμα της…. προόδου. Πιο εύκολο γι’ αυτόν ή έτσι νομίζει.
Προσωπικά, ισχυρίζομαι ότι το δίλημμα είναι Αριστερά ή Δεξιά. Ωστόσο το θέτω και διαφορετικά. Το δίλημμα ή τα διλήμματα καθορίζονται από τα υπαρκτά κοινωνικά αιτήματα, από τις ανάγκες ή τις επιθυμίες των ανθρώπων.
Τα διλήμματα σκληρά και απόλυτα: Η ΝΔ άλλωστε, έχει σαφέστατα δείγματα γραφής. Αυταρχισμός, ξενοφοβία, πολλαπλές διακρίσεις, πολιτική υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων, φθηνή και επισφαλής εργασία, ιδιωτικοποιήσεις, απέχθεια για το κοινωνικό κράτος, στήριξη της εκκλησίας στη λογική του μη διαχωρισμού, προσκόλληση στη Δύση και τόσα άλλα.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα σκληρά και ακραία δεξιό, διόλου φιλελεύθερο, βαθιά νεοφιλελεύθερο. Όσο και να θέλει, λοιπόν, για ψηφοθηρικούς λόγους να καταγραφεί ως προοδευτική δύναμη, έρχεται η ζωή και η καθημερινότητα να τη διαψεύσει. Ή για να το πω διαφορετικά να θέσει τα πραγματικά διλήμματα.
Υπέρ ή κατά του κοινωνικού κράτους;
Υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών;
Υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας;
Υπέρ ή κατά της δημόσιας, αναβαθμισμένης ασφαλώς, δημόσιας Παιδείας;
Υπέρ ή κατά του διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους;
Υπέρ ή κατά μιας γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και γενικότερα των μισθών, που να επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει με αξιοπρέπεια και να καλύπτει τις ανάγκες του;
Υπέρ ή κατά της μείωσης των ωρών εργασίας;
Υπέρ ή κατά της επαναφοράς της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής;
Υπέρ ή κατά μιας πολυδιάστατης και αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής;
Υπέρ ή κατά της προστασίας του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Υπέρ ή κατά των ατομικών, κοινωνιών και πολιτικών δικαιωμάτων;
Υπέρ ή κατά του εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας;
Υπέρ ή κατά της πλήρους ισονομίας (πολιτικός γάμος και παιδοθεσία) για τα ομόφυλα ζευγάρια;
Υπέρ ή κατά ενός σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο να μην διακατέχεται από τη λογική της εκδίκησης και της διαρκούς τιμωρίας;
Υπέρ ή κατά της αστυνομίας στα πανεπιστήμια;
Υπέρ ή κατά των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών;
Θα μπορούσα να συνεχίσω με τα διλήμματα. Για την ενέργεια, τη νεολαία, τον πολιτισμό, τις γυναίκες, το τηλεοπτικό περιβάλλον, τη φορολογία, την πολιτική για την αναπηρία, τη μειονότητα στη Θράκη, τις συντάξεις και το χρόνο συνταξιοδότησης, την πολιτική για την κοινότητα των ρομά και πολλά άλλα.
Το Αριστερά – Δεξιά έχει περιεχόμενο και αξίζει να το κουβεντιάσουμε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here