Κλιμακώνεται η κόντρα Δύσης-Ρωσίας με τις κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα να μην προμηνύουν επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που οδήγησαν στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Το ΝΑΤΟ σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα συνθήκη με τη Φινλανδία και Σουηδία (δύο χώρες με μακρά παράδοση στην ψύχραιμη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων) να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην ένταξή τους στη βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε ξανά και στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Στη Φινλανδία, που έχει τη δική της αιματοβαμμένη σχέση με την Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, οι διαβουλεύσεις φαίνεται πως είναι έντονες και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση για τις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή, ενώ θα τεθεί στη διάθεση των βουλευτών η πιθανότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, οι δύο χώρες έλαβαν σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η πόρτα είναι ανοικτή.
Στο μεταξύ, η αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι θεαματική: οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι το 60% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν από την εισβολή.
Το θέμα δεν εμφανίζεται πρώτη φορά στην ατζέντα της Συμμαχίας, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν πάρει «φωτιά» και η Μόσχα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις.
Η απάντηση της Ρωσίας και οι διπλωματικής κινήσεις στην ΕΕ
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.
Επίσης, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μετά και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στην Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί η παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, με τη Νέα Ζηλανδία να στέλνει στη Γερμανία προσωπικό για επιμελητειακή υποστήριξη, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει διακομιδή τραυματιών Ουκρανών στρατιωτών, για να λάβουν ιατρική φροντίδα στο έδαφός της.
Με τη διπλωματία να βαλτώνει και τον πόλεμο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ (μετά το Κίεβο) πηγαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Καρλ Νεχάμερ «πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
► Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία και, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει «τις συνέπειες του άγριου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πώς θα μετριαστεί ο αποσταθεροποιητικός του αντίκτυπος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και στην αγορά των πρώτων υλών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Νίκος Βούτσης / Συνέντευξη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει σταθερά στην “λάθος πλευρά της ιστορίας”
-
Καθορίζει νικητή στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών ο Μελανσόν
- Δημ.Βίτσας: «Ο αυταρχικός ΄΄Φιλελευθερισμός΄΄ δεν λύνει τα προβλήματα της κρίσης »
-
EDITORIAL INDE – Στα σαγόνια του καρχαρία
Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ”