Νέα υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου… «predator» INTELLEXA? Η Cytrox?

0
3370
Συνάδελφος, με πολλά ερευνητικά ρεπορτάζ στο βιογραφικό του, εντόπισε πως άγνωστοι εγκατέστησαν λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του. Οι έρευνες και τα ευρήματα.

Στο φως της δημοσιότητας νέα υπόθεση συστηματικής παρακολούθησης (μέσω κινητού) δημοσιογράφου. Ο συνάδελφος, Θανάσης Κουκάκης, φέρεται να έχει πέσει θύμα αθέμιτων πρακτικών για διάστημα τουλάχιστον δέκα μηνών.

Η αποκάλυψη έγινε από το insidestory.gr, ιστοσελίδα στην οποία είναι συνεργάτης ο Θανάσης Κουκάκης (έχει συνεργαστεί και με διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο».

Το Citizen Lab, ένα διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware).

Σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, που έχει στη διάθεσή του το insidestory η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator (αρπακτικό).

Η ΕΦ.ΣΥΝ. είχε πρόσφατα ασχοληθεί σε σχετικό ρεπορτάζ (βλέπε: Μετά την Palantir ήρθε η Cytrox!, 09.01.2022) με το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης πολιτών που αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη start-up της Βόρειας Μακεδονίας με την επωνυμία Cytrox, η οποία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, πιθανότατα και στη χώρα μας.

«Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)» αναφέρει το Citizen Lab.


► Αναφορικά με το δημοσίευμα που αφορά το απόρρητο επικοινωνιών και το ενδεχόμενο παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε είναι αυτονόητο πως οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει γιατί όπως είπε «δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη».

Στον Γ. Οικονόμου απάντησε ο δημοσιογράφος, με ανάρτησή του στο twiter, καυτηριάζοντας την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας των αρμόδιων αρχών.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

 

Μετά τις διώξεις κατά δημοσιογράφων και την ώρα που διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για φίμωση και έλεγχο του Τύπου, σήμερα αποκαλύπτεται πως παρακολουθούνταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr ερευνούσε μεταξύ άλλων και υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πριν καλά-καλά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών βγάλει οποιοδήποτε πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, προεξόφλησε το αποτέλεσμα της έρευνας, αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Ή κάτι γνωρίζει, κάτι που δεν ξέρει ακόμα κανείς, ή απλά ψεύδεται για να συσκοτίσει την αλήθεια.

Η ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι πλέον γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση:

Έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» της εταιρίας INTELLEXA; Ναι ή όχι;

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 

#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here