Με σπασμένα φρένα το ντόμινο της ακρίβειας και η κυβέρνηση… αναμένει

0
8506
Το εκρηκτικό ανοδικό ράλι τιμών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες αποτελεί θηλιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα μέτρα «ασπιρίνες» της κυβέρνησης δεν επαρκούν, και οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα εξεταστούν σε χρονικό ορίζοντα 7-15 ημερών.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν στο πετσί τους την εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προσδιόρισε τις όποιες αποφάσεις για «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα» για την ακρίβεια στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της αγοράς και φέρνοντας ως παράδειγμα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είπε πως αναμένονται σχετικές αποφάσεις εντός Απριλίου καθώς είναι ο μήνας κατά τον οποίο καταρτίζεται και κατατίθεται το μεσοπρόθεσμο.

«Θα περιμένουμε λίγο, τις επόμενες 1 – 2 εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα. Δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε διεύρυνση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο Στ. Πέτσας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις συνθήκες και προχωρά με τέτοιο τρόπο που δεν θα διαταράξει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ στο γεμάτο με αβεβαιότητες σκηνικό το οικονομικό επιτελείο αλλάξει άρδην τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022.

Οκτώ στους δέκα πολίτες λένε δεν φτάνουν τα μέτρα

Ενδεικτική της ανεπάρκειας των μέτρων που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα είναι η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το 83% λέει ότι «απαιτούνται άλλα ή και άλλα μέτρα» για την στήριξη των καταναλωτών στις πρόσφατες ανατιμήσεις. Ειδικότερα, το 38% 8εωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται κι άλλα, ενώ 45% κρίνει ότι τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και ένα 17% εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά και στη σωστή κατεύθυνση.

Το 85% δηλώνει πολύ και αρκετά προβληματισμένο από τις πρόσφατες ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες, μόλις το 2% δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα, ενώ ένα 5% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια».

Στην ερώτηση ποια κατηγορία οικογενειακών εξόδων προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό το 45% απαντά το ρεύμα, το 20% η θέρμανση, το 13% τα τρόφιμα και το 12% τα καύσιμα.

εφσυν

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here