«Αποτρεπτική» σύνοδος Κίνας – Ε.Ε.

0
896
«Εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο υπέρ της Ρωσίας θα σήμαινε ρήξη με την Ευρώπη», διαμηνύει Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της σημερινής 23ης συνάντησης των δύο πλευρών

Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας δεν είναι «μια συνηθισμένη σύνοδος» εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.

Παρ’ όλο που θα είναι η 23η συνάντηση των δύο πλευρών –η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020–, αυτή που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνουσα σημασία λόγω του ρόλου που (μπορεί να) διαδραματίζει το Πεκίνο στη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση αλλά και στον ίδιο τον πόλεμο.

«Η Κίνα είναι φίλη με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να επιλέξει πλευρά. Χρειάζεται μια νέα ισορροπία», είπε ξεκάθαρα Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες.

«Εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο υπέρ της Ρωσίας θα σήμαινε ρήξη με την Ευρώπη», συμπλήρωσε. Προφανώς η Ε.Ε. δεν θα ζητήσει γραπτώς τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου, ωστόσο οι Βρυξέλλες θα «απαιτήσουν» η Κίνα να μην παράσχει καμία υλικοτεχνική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η σχέση Κίνας και Ε.Ε. δεν ήταν εύκολη ούτε πριν από τον πόλεμο: παρά το γεγονός ότι είχε υπογραφεί συμφωνία επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2020 (με μεγάλη δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ), οι επαφές δεν πήγαν καλά στη συνέχεια, εξαιτίας των συνεχών παρατηρήσεων από πλευράς Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, τις κυρώσεις σε βάρος μελών του Ευρωκοινοβουλίου και το «μπλοκάρισμα» στη Λιθουανία, αλλά και την ίδια τη σχέση της Ε.Ε. με την Ταϊβάν.

Ωστόσο συνεργασία υπάρχει σε πολλούς τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή. Και οι οικονομικές σχέσεις καλά κρατούν μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί η σημερινή συζήτηση.

Η Ε.Ε. είναι η βασικότερη… χώρα για την Κίνα σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, οι οποίες αγγίζουν το 13,7%. Με τη Ρωσία, αγγίζουν μόλις το 2,4% και με τις ΗΠΑ το 12,5%. Πάντως προς το παρόν, είπε ο αξιωματούχος, η Κίνα είναι πιο εξαρτημένη από την Ευρώπη από ό,τι η Ευρώπη από την Κίνα.

«Θέλει το Πεκίνο να διακινδυνεύσει την ισχυρή οικονομική θέση της Κίνας; Θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας αλλά και εθνικής της οικονομίας;» αυτό είναι το ερώτημα. «Η Κίνα επιδίδεται σε μια ισορροπητική πράξη, κρατώντας μια θέση που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα μετατραπεί σε υπερβολική υποστήριξη προς τη Ρωσία», κατέληξε ο αξιωματούχος.


Μαρία Ψαρά εφσυν


Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here