Πάνος Σκουρλέτης / Συνέντευξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς

0
6143

Ενόψει των ψηφοφοριών για την εκλογή των Συνέδρων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε δύο πολύ συγκεκριμένα και καίρια ερωτήματα. Ακολουθούν οι απαντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη:


Πιστεύετε ότι η συλλογική ηγεσία του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο ή από το σύνολο των μελών;

Εκτός από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος έχει εξαιρετική σημασία η καθημερινή του λειτουργία και δράση. Αυτό είναι κυρίως το πεδίο που κρίνεται η δημοκρατική και συλλογική του λειτουργία. Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα πάσχει από τη λογική της ανάθεσης, ενώ έχει υποχωρήσει η συνδιαμόρφωση των επιλογών και των προτάσεων μέσα από πραγματικά συμμετοχικές διαδικασίες. Ξεκινώντας από το κόμμα μας πρέπει να κάνουμε πράξη την όσο το δυνατό πιο ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στην διαμόρφωση των βασικών επιλογών του. Ιδιαίτερα πρέπει να είναι αποφασιστική στο χώρο ευθύνης και παρέμβασής τους. Όσο πιο πολλά και ενεργά μέλη, παρόντα στους μαζικούς χώρους, διαθέτουμε, τόσο πιο ισχυροί μπορεί να είναι οι δεσμοί του κόμματός μας με την κοινωνία. Τα «αόρατα» μέλη, που η σχέση τους εξαντλείται σε μια εκλογική διαδικασία κάθε τρία χρόνια δεν μας αρκούν. Η ταύτιση της έννοιας του μέλους με αυτή του φίλου και του ψηφοφόρου είναι κατά τη γνώμη μου λάθος.

Όσον αφορά την ηγεσία του κόμματος, ηγεσία είναι και ο πρόεδρος, ηγεσία και η Κεντρική Επιτροπή, με διαφορετική ευθύνη και ρόλο. Μου είναι πολιτικά ακατανόητο να εκλέγεται μια Κεντρική Επιτροπή, όχι από το συνέδριο που διαμορφώνει το πλαίσιο των αποφάσεων στο οποίο πρόκειται να κινηθεί για το επόμενο διάστημα, αλλά μετά από αυτό και ερήμην των αποφάσεων και των συζητήσεων που διαμορφώνονται εντός του συνεδρίου. Αυτή η πρακτική παραπέμπει σε μια λογική μεταδημοκρατίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δεν έχει υιοθετηθεί από κανένα άλλο κόμμα. Προσωπικά δεν θεωρώ σκόπιμη ούτε την εκλογή του Προέδρου απευθείας από τα μέλη, πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα ή αμφισβήτησή του. Αλήθεια, η πειστικότητα των πολιτικών προτάσεων και η απήχησή τους κρίνονται από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος;

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία να εκφράσει το χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο;

Βρίσκω λίγο απλουστευτικό και σχηματικό το ερώτημα και νομίζω πως θα πρέπει να αποφύγουμε ανάλογου τύπου απαντήσεις. Το συνέδριό μας ξεκινάει σε λίγες ημέρες έχοντας ως παρακαταθήκη τις ομόφωνες θέσεις του, που με σαφήνεια απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Ένα κόμμα, που δεν ταυτίζεται με την έννοια της παράταξης, ικανό με τις προτάσεις του να εκφράζει τον ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο. Κάθε κόμμα απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά από το έδαφος των προγραμματικών του προτάσεων και της πολιτικής του ταυτότητας, που εκ των πραγμάτων παραπέμπει σε ένα σύνολο αξιών και ιδεολογικών αναφορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά το 2012, κατόρθωσε μέσα από το έδαφος της Αριστεράς να εκφράσει και να ενώσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ο χαρακτήρας και η σαφήνεια των προγραμματικών μας δεσμεύσεων θα κρίνει την νέα δυναμική μας την επομένη του 3ου Συνεδρίου μας. Η πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε απαιτεί προτάσεις έξω από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού. Δεν είναι η εποχή των μέσων όρων αλλά των μεγάλων τομών.

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΛΙΝΚΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

https://www.epohi.gr/

https://www.epohi.gr/


https://commonality.gr/
https://commonality.gr/
https://radicales.gr/
https://radicales.gr/

 


#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here