Ο Μπακογιάννης κάνει έξωση στο «Εμπρός»

0
9352

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η μίσθωση από τον Δήμο Αθηναίων του ακινήτου που στεγάζει εδώ και 11 χρόνια τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας. ● Βολές κατά του δημάρχου από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.


Στέργιος Ζιαμπάκας–εφσυν


 

«Σας φαντάζομαι στην αρχαία Ελλάδα να κυνηγάτε τον Διογένη που είναι μέσα στο πυθάρι, γιατί δεν σας βολεύει αυτό το πρότυπο. Θα αντιληφθεί ο Δήμος Αθηναίων ότι υπάρχουν πολιτισμός και μορφές τέχνης κι έξω από τους επίσημους κρατικούς και εμπορευματικούς θεσμούς;».

Με αυτά τα λόγια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, καταλόγισε στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη ειλημμένη πολιτική απόφαση για έξωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» από τον χώρο όπου λειτούργησε για περισσότερο από μια δεκαετία, προσφέροντας μια πλούσια και αξιοζήλευτη πολιτισμική δράση, χωρίς αποκλεισμούς.

Με τη σύμβαση μίσθωσης που εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο, το ακίνητο θα ενοικιαστεί στον Δήμο Αθηναίων από την -ιδιοκτήτρια Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)- για 20 χρόνια (με δυνατότητα 10ετούς παράτασης).

Αγνωστο το μέλλον που επιφυλάσσει η δημοτική αρχή για το ακίνητο, καθίσταται όμως σαφής η πρόθεσή της να απομακρύνει από το «Εμπρός» τους ανθρώπους που το κράτησαν ζωντανό.

Οπως τόνισε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωπος της συνέλευσης του «Εμπρός», στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο από το 2011 έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί αφιλοκερδώς πάνω από 500 θεατρικά έργα με περισσότερες από 2.000 παραστάσεις, συναυλίες με τη συμμετοχή περισσότερων των 600 συγκροτημάτων, φεστιβάλ με καλλιτέχνες από περισσότερες από 70 χώρες, εκδηλώσεις, κινηματικές δράσεις, ομιλίες, διαλέξεις. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο φιλόσοφος Αγκάμπεν διάλεξε εκεί να κάνει μια ομιλία», επισήμανε ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντ. Ρέλλας. Σε αυτή την πλούσια πολιτισμική δράση ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται να επιθυμεί να βάλει «μπλόκο».

Τουλάχιστον προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει η αναφορά της σύμβασης μίσθωσης που εγκρίθηκε χθες -και πρόκειται να υπογραφεί προσεχώς- για ένα θέατρο που «κατά καιρούς τελεί υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”», αναφορά που όπως τονίστηκε στο χθεσινό συμβούλιο από καλλιτέχνες και αντιπολιτευόμενους συμβούλους επιχειρεί να απαξιώσει όλη την πολιτισμική προσφορά του «Εμπρός».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του για το ακίνητο, δεσμεύτηκε ωστόσο για τη διεξαγωγή «πλατιάς και εξαντλητικής διαβούλευσης με όλες τις ομάδες της πόλης» μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής – δέσμευση υπό την οποία υπερψήφισε και η παράταξη Π. Γερουλάνου. «Δεν ερχόμαστε με συγκρουσιακή λογική και λέμε να κάτσουμε να συζητήσουμε. Θέλουμε έναν χώρο πολιτισμού ανοιχτό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και ασφάλεια», είπε, επιβεβαιώνοντας όμως ότι θα κινηθεί με λογική «νόμου και τάξης», λέγοντας ότι επί δημαρχίας του «απελευθερώσαμε 60 κτίρια από καταλήψεις».

Δυσπιστία απέναντι στον δήμαρχο υπήρξε από πλευράς αντιπολίτευσης για τις υποσχέσεις για διαβούλευση. Αλλωστε, είναι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη που έχει δεχθεί για πλείστες όσες περιπτώσεις κατηγορίες για απέχθεια στην ουσιαστική διαβούλευση, με στόχο την επιβολή προειλημμένων αποφάσεων (βλ. «Μεγάλος Περίπατος»).

«Ξεκινάτε το θέμα με αντιπαλότητα απέναντι σε ανθρώπους (σ.σ. του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός») με τους οποίους θα έπρεπε πριν από όλα να συνεννοηθείτε μαζί τους. Γιατί να σας εμπιστευτεί κανείς;» σχολίασε η σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Εφη Γιαννοπούλου.

Ο δήμαρχος την επιβεβαίωσε στη συνέχεια: υπονόησε ότι το «Εμπρός» είναι «ανοιχτό μόνο για κάποιους» και ότι έχει… «ιδιωτικοποιηθεί» από όσους το κρατούν ανοιχτό. «Κακή η παράσταση που δώσατε, κύριε Μπακογιάννη. Δεν θα ανέβαινε ποτέ στο “Εμπρός”», σχολίασε δηκτικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση του συμβουλίου, έξω από το δημαρχείο πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αναμένονται περαιτέρω κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ελεύθερου χαρακτήρα του «Εμπρός».

Νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε και η σύμβαση ενοικίασης του Αναπαυτηρίου Πικιώνη από τον δήμο (ανήκει και αυτό στην ΕΤΑΔ) για περίπου 30 χρόνια. Και σε αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για πλατιά διαβούλευση επίσης διαπαραταξιακής επιτροπής πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και ανέφερε ότι από την πλευρά του θα υπάρξει εισήγηση για επαναφορά του Αναπαυτηρίου «στο αρχικό πνεύμα, στην αρχική φιλοσοφία του Πικιώνη».Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΛΙΝΚΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

https://www.epohi.gr/

https://www.epohi.gr/


https://commonality.gr/
https://commonality.gr/
https://radicales.gr/
https://radicales.gr/

 


#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here