Η αντεπίθεση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι εκτόξευσε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου

0
1471

Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών  και την τροφοδοσία των οικονομιών έχει βρεθεί στο προσκήνιο από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία και την επακόλουθη επιβολή  κυρώσεων από τη Δύση με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Με τον οικονομικό κλοιό να σφίγγει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διχάζεται για το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε με ένα σαφές μήνυμα: αν θέλετε το αέριο μας, αγοράστε στο νόμισμά μας. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να δώσει οδηγία στη Gazprom να αλλάξει το νόμισμα πληρωμών για το φυσικό αέριο σε υφιστάμενα συμβόλαια για ρούβλια.


Αξίζει να σημειώσουμε, πως τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν επαφές της Κινεζικής κυβέρνησης με τα Αραβικά Εμιράτα, όπου συζητήθηκε η παύση υπολογισμού και αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου σε δολάρια και να αντικατασταθεί με το Κινεζικό γουάν. Οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη.


«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές… που έχουν καθοριστεί σε προηγούμενα συμβόλαια», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. «Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.

Η δήλωση αυτή του Πούτιν έδωσε ώθηση όχι μόνο στο ρούβλι, αλλά και στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου εκτινάχθηκε σε πάνω από 1.500 δολάρια ο τόνος και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 34%, σύμφωνα με το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Πούτιν είχε άμεσο αντίκτυπο και στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα το ρωσικό ρούβλι εκτινάχθηκε για λίγο σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την ισοτιμία 95 ρούβλια έναντι του δολαρίου και, παρά το γεγονός ότι είχε κάποια κέρδη, παρέμεινε πολύ κάτω από το 100 μετά την ανακοίνωση σοκ. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις 24 Φεβρουαρίου.

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης της Ευρώπης και οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ε.Ε. από τη Ρωσία κυμαίνονται μεταξύ 200 και 800 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με τη Gazprom, το 58% των πωλήσεων φυσικού αερίου της στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες έως τις 27 Ιανουαρίου διακανονιζόταν σε ευρώ. Τα δολάρια ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 39% των ακαθάριστων πωλήσεων και η στερλίνα περίπου το 3%.

Η πιθανότητα αλλαγής νομίσματος οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έως και 30% υψηλότερες σήμερα.

Τι θα κάνει η Ε.Ε.

Το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ, αλλά η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε δημοσίως σε εκδήλωση στο Μιλάνο ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού.

«Η γνώμη μου είναι ότι είναι απαραίτητο να πληρώσουμε σε ευρώ, γιατί η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τις κυρώσεις. Επομένως, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», ανέφερε ο Τζιαβάτσι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η αυστριακή OMV θα συνεχίσει να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ, δεν υπάρχει άλλη συμβατική βάση, δήλωσε ο Άλφρεντ Στερν, επικεφαλής της εταιρείας.

«Φυσικά. Δεν έχουμε κανένα άλλο συμβατικό πλαίσιο, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο», είπε ο Στερν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι PULS24 όταν ρωτήθηκε εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ευρώ παρά σε ρούβλια.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κλοπή”.

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα γα εμάς», είπε ο Πούτιν.#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here