Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας στην οικονομία της Αιγύπτου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Κάιρο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση θα ζητήσει στήριξη μέσω δανεισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σελίν Αλάρ, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείο στην Αίγυπτο, «το ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία εγείρουν μεγάλες προκλήσεις για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου».
Και προσθέτει ότι «οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εφαρμόσουν το συνολικό οικονομικό τους πρόγραμμα». Σειρά «μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μέτρων θα αμβλύνει το σοκ για την αιγυπτιακή οικονομία, θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους και θα διατηρήσει την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιγύπτου μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η Σελίν Αλάρ.
«Προς τον σκοπό αυτό, τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να επεκταθεί η στοχευμένη κοινωνική προστασία και να εφαρμοστεί η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας» της αιγυπτιακής λίρας «είναι ευπρόσδεκτα», πρόσθεσε.
Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με αποτέλεσμα η ανάφλεξη των τιμών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Ο πληθωρισμός έφθασε το 10% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων κατά 20%.
Ο πληθωρισμός δεν σταματά να αυξάνεται στην Αίγυπτο αφότου άρχισε να εφαρμόζεται τον Νοέμβριο του 2016 πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Τότε το Ταμείο χορήγησε στην Αίγυπτο δάνειο ύψους σχεδόν 11 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα λιτότητας, που περιλάμβαναν μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και αναπροσαρμογή του συστήματος των επιδοτήσεων βασικών τροφίμων.
Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2020 πρόγραμμα στήριξης ύψους 5,4 δισεκ. δολαρίων προορισμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αίγυπτο, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την διακοπή του τουρισμού και των αερομεταφορών. Η τελευταία δόση εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.
- Κωστής Παπαϊωάννου: “Ειρήνη τώρα”. Απερίφραστα αλλά με νου και γνώση
-
Πάνος Σκουρλέτης: Νέα επίθεση της κυβέρνησης στους συμβασιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ, σε βάρος της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης
-
Νίκος Βούτσης / Συνέντευξη: Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια για την ακρίβεια
-
Δημ. Παπαδημούλης (ΒΙΝΤΕΟ): Οι κοινές κρίσεις, όπως μας δίδαξε η πανδημία, απαιτούν ισχυρές και κοινές απαντήσεις
-
Ευ. Τσακαλώτος (ΒΙΝΤΕΟ): Η φθορά και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανή
- EDITORIAL INDE – Ζητείται ελπίς
- «Βαρίδια». Ή μήπως όχι;