Δημ. Παπαδημούλης: Οι κοινές κρίσεις, όπως μας δίδαξε η πανδημία, απαιτούν ισχυρές και κοινές απαντήσεις

0
548

 

  • Δημ. Παπαδημούλης: «Η βάρβαρη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, πρέπει να τύχει μια κοινής, ισχυρής, ενωμένης ευρωπαϊκής απάντησης, σε όλα τα επίπεδα. Και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο της ενέργειας. Οι κοινές κρίσεις, όπως μας δίδαξε η πανδημία, απαιτούν κοινές απαντήσεις. Ισχυρές και γρήγορα» 
  • «Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, μπορεί να αποδώσει, μόνο για το 2022, έσοδα 200 δισ. ευρώ. Χρειάζεται λοιπόν φορολόγηση και πλαφόν σε αυτά τα υπερκέρδη, για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις» 
  • «Κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου LNG και υδρογόνου, επιτάχυνση των επενδύσεων με ΑΠΕ και με δημόσιους πόρους. Κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της αισχροκέρδειας στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Κι ακόμη, όπως κάναμε και με την πανδημία: ρεαλιστικές αλλαγές στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας με παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023» 
  • Ομιλία στην Ολομέλεια του ΕΚ, εν όψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25.3) (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία στην Ολομέλεια του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην Συζήτηση με θέμα «Κοινή συζήτηση – Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ενημέρωση σχετικά με τη σύνοδο στο Παρίσι στις 10 Μαρτίου & Προετοιμασία της συνόδου στις 24 και 25 Μαρτίου».

Την Κομισιόν εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Σαρλ Μισέλ και την Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Η βάρβαρη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, απαιτείται να τύχει μια κοινής, ισχυρής, ενωμένης ευρωπαϊκής απάντησης, σε όλα τα επίπεδα. Και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο της ενέργειας.

Οι κοινές κρίσεις, όπως έχουμε διδαχθεί από την πανδημία, απαιτούν κοινές απαντήσεις. Ισχυρές και γρήγορα.

Η πανδημία οδήγησε την ΕΕ στο να δημιουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και να κάνει έναν τεράστιο, κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Μας οδήγησε σε κοινή διαπραγμάτευση και παραγγελία εμβολίων.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με την ενεργειακή κρίση.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, μπορεί να αποδώσει, μόνο για το 2022, έσοδα 200 δισ. ευρώ. Χρειάζεται λοιπόν φορολόγηση και πλαφόν σε αυτά τα υπερκέρδη, για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου LNG και υδρογόνου, επιτάχυνση των επενδύσεων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με δημόσιους πόρους. Κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της αισχροκέρδειας στις τιμές χονδρικής και λιανικής.

Και για την οικονομία: Έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, δραστική μείωση της ανάπτυξης εντός της ΕΕ, και νέα αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
Γι’ αυτό χρειάζεται κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός με ευρωομόλογο, και για την αντιμετώπιση της κρίσης και του πολέμου λόγω της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία. Όπως κάναμε και με την πανδημία: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, ρεαλιστικές αλλαγές στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας – για να μη σκοτώσουμε τις επενδύσεις, και την ανάκαμψη, για να μην ακυρώσουμε τα θετικά του Ταμείου Ανάκαμψης και για να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους και άγριας λιτότητας, που αν παρασύρει τον Ευρωπαϊκό Νότο, θα κοστίσει και στον Ευρωπαϊκό Βορρά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρη.

Ευχαριστώ».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here