Tάκης Κατσαρός: Το όχι στον πόλεμο, ναι στην Ειρήνη, ενώνει σε μια πλατιά βάση όλους τους πολίτες, πλην των ακραίων πολεμοκάπηλων

0
1193
Το όχι στον πόλεμο, ναι στην Ειρήνη, ενώνει σε μια πλατιά βάση όλους τους πολίτες, πλην των ακραίων πολεμοκάπηλων. Από τους πεισμένους Νατοϊκούς και φιλοαμερικανούς που όμως δεν επιθυμούν κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι τους φιλορώσους που αρχικά μπορεί να δικαιολόγησαν την βάρβαρη εισβολή του Πούτιν.
Και όσους (πολύ περισσότερους) βρίσκονται ενδιάμεσα ή υποστηρίζουμε καθαρά τη γενναία ουκρανική αντίσταση στον εισβολέα.
Που γίνεται πόλεμος ρωτούν κάποιοι; Ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος; Για ποια Ειρήνη μιλάτε;
Λοιπόν, πόλεμος και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη, όχι μόνο στην Ουκρανία. Και δεν είναι κακό να υπάρχει μια πανανθρώπινη κινητοποίηση εναντίον των πολέμων. Στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στο Ιράκ και τη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στο Σαχέλ και στη Λιβύη. Πολύ περισσότερο όταν ακούμε να γίνεται λόγος για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για χρήση πυρηνικών όπλων.
Η απαίτηση για Ειρήνη, διακοπή των υπερεξοπλισμών, κατάργηση των πυρηνικών, αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των βάσεων των ιμπεριαλιστών κάθε μορφής, είναι παντοτινοί στόχοι του Κινήματος Ειρήνης, που δεν αποσκοπεί να εξυπηρετήσει συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες.
Η νίκη των Ουκρανικών όπλων δεν είναι ο στόχος του Κινήματος Ειρήνης. Όπως δεν είναι στόχος του η νίκη οποιωνδήποτε όπλων. Όποιοι θέτουν αυτή την (θεμιτή) προτεραιότητα, πρέπει να σκεφτούν πως θα την εξυπηρετήσουν με άλλους τρόπους, όχι όμως κατηγορώντας το Κίνημα Ειρήνης και τη συναυλία των καλλιτεχνών εναντίον του πολέμου.
Κάνουν λάθος στη διεύθυνση και απευθύνονται σε λάθος αποδέκτες.
Το Κίνημα Ειρήνης κοιτάζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας. Εκεί ρίχνει όλη του τη δύναμη.
Δεν καθορίζει τους στόχους του βλέποντας τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.
Από τη φύση του, είναι εναντίον κάθε πολεμικής εισβολής, κάθε παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, κάθε κτηνωδίας, όπως αυτές στις οποίες επιδίδονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Συνεπώς, κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί ότι συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Κινήματος Ειρήνης, συνεργεί στο να κρύβονται ή να συμψηφίζονται οι ευθύνες επιτιθέμενων και αμυνόμενων.
Απλώς, δίνει το δικό του παρών και μια ευκαιρία στην Ειρήνη.
Όσοι/ες επιθυμούν κάτι πιο προωθημένο και μια ρητή και έμπρακτη τοποθέτηση υπέρ της Ουκρανικής πλευράς στον πόλεμο, έχουν πολλούς τρόπους να το κάνουν.
Με πρώτο, όσοι δύνανται και το λέει η καρδιά τους να σπεύσουν εθελοντικά να καταταγούν στον Ουκρανικό στρατό. Να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά όπλων και εφοδίων. Και μια σειρά άλλες ενέργειες, που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη διεξαγωγή του πολέμου.
Όμως, τέτοιου τύπου ενέργειες δεν μπορούν να ζητούνται από το Κίνημα Ειρήνης, που εξ ορισμού υιοθετεί μη βίαιες και αντιπολεμικές πρακτικές.
Άλλο το Κίνημα για την Ειρήνη κι άλλο ένα -ας πούμε- Ουκρανικό Κομιτάτο, για την υποστήριξη του Ουκρανικού στρατού.
Ελπίζω η διαφορά να έγινε σαφής και κατανοητή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here