Βίντεο-Δημ. Παπαδημούλης, για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων

0
1216
  • Δημ. Παπαδημούλης, για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων:
    «Να αναγνωρίσουμε και να ονομάσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, όπως η ασυνείδητη προκατάληψη. Για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και δύσκολες συζητήσεις»
  • «Σήμερα εφαρμόζουμε δύο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Έκθεσή μου για τη Διαφορετικότητα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο τον Νοέμβριο του 2021»
  • Χαιρετισμός σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα1, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 21 Μαρτίου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε εκείνη την εποχή την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, σε ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιούταν στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής, ως διαμαρτυρία για τους νόμους του απαρτχάιντ. Σκοτώθηκαν 69 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180.
Το 1966, θεσπίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα εις ανάμνηση του γεγονότος, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Η ημέρα τιμά τη ζωή όσων πέθαναν αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, του θεσμικά ρατσιστικού συστήματος που βασιζόταν στις φυλετικές διακρίσεις.

Αναφερόμενος στο Οδικό Χάρτη για τη Διαφορετικότητα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος ανέφερε πως σήμερα «εφαρμόζονται δύο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση για τη Διαφορετικότητα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο τον Νοέμβριο του 2021.»

Επίσης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να ονομάσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε. Να αναγνωρίσουμε και να ονομάσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, όπως η ασυνείδητη προκατάληψη. Για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και δύσκολες συζητήσεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here