Δημήτρης Παπαδημούλης (BINTEO): — Aναγκαία η παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023

0
671
  • Δημ. Παπαδημούλης: «Δεκέμβρη του ’22, επανερχόμαστε στο Σύμφωνο Σταθερότητας με business as usual, ή θα έχουμε αλλαγές και παράταση της ρήτρας διαφυγής; Αρκετοί στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρούμε αναγκαίο το να παραταθεί και για το 2023. Ποια είναι η θέση της Γαλλικής Προεδρίας;»
  • «Εξετάζετε ένα σχέδιο αντίδρασης κατά τα πρότυπα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ;»

  • Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) για τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με τον Olivier Dussopt, υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Γαλλίας, σχετικά με τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας».

Με την ιδιότητα του ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε δυο παρεμβάσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Olivier Dussopt που μας παρουσίασε τις σκέψεις και τους στόχους της Γαλλικής Προεδρίας.

Θα ήθελα να τον ρωτήσω τα παρακάτω:

Υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού και η βάρβαρη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία αυξάνει αυτόν τον πληθωρισμό, επιδρά αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη και οι προβλέψεις όλων – και της Κομισιόν και της ΕΚΤ, είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Και ότι η ζημιά στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και της ΕΕ θα είναι μεγάλη. Καθώς προχωρούν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση και για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ποιες είναι οι σκέψεις, οι επιδιώξεις της Γαλλικής Προεδρίας;

Τι σκοπεύετε να προτείνετε για την αναθεώρηση του Συμφώνου σταθερότητας όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής;

Και επειδή από την Κομισιόν πήραμε και ένα σήμα από τον κ. Τζεντιλόνι και τον κ. Ντομπρόβκσις, ότι μπορούν να θεωρούν και αυτοί αναγκαίο -αρκετοί στο ευρωκοινοβούλιο το θεωρούμε- να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής και για το 2023, θα θελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη της Γαλλικής Προεδρίας σε αυτό το θέμα.

Δεκέμβρη του ’22, επιστρέφουμε επανερχόμαστε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με business as usual, ή θα έχουμε αλλαγές και παράταση της ρήτρας διαφυγής;

Και η τελευταία μου ερώτηση:
Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, η Γαλλική Προεδρία παρουσίασε τη σκέψη μιας ισχυρής, κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, με ένα Ευρωομόλογο, ως ανταπόκριση στις φιλοδοξίες της ΕΕ, αλλά και όσον φορά στην περαιτέρω ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ. Η πρόταση αυτή βρήκε αντιστάσεις. Θα την εγκαταλείψετε ή θα τη διατηρήσετε στο τραπέζι, προσπαθώντας να πείσετε;

Ευχαριστώ».

Εκπροσωπώντας τη Γαλλική Προεδρία, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομίας της Γαλλίας, απάντησε μεταξύ άλλων στα ερωτήματα του Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος στις Βερσαλλίες πήρε μια απόφαση και οι συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου συνεχίζονται. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κάποια ρήτρα διαφυγής ή ρήτρα αναστολής εφαρμογής κάποιων συμφωνιών. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με βάση την Ανακοίνωση της Κομισιόν του Φθινοπώρου 2021.

Θέλουμε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις, όπως θα εμφανιστούν την Άνοιξη

Όσον αφορά το πακέτο για το Re Power Eu που επικυρώθηκε στις Βερσαλλίες, δεν έχουμε λεπτομέρειες να πούμε στο Ευρωκοινοβούλιο, για πρακτικούς λόγους. Το Συμβούλιο υιοθέτησε το πρόγραμμα και ανέθεσε στην Κομισιόν να το παρουσιάσει στο τέλος Μαρτίου, κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο, λαμβάνοντας υπόψη και τους χρόνους».


Στη δευτερολογία του ο Δημ. Παπαδημούλης, είπε:

«Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, κε Υπουργέ, αναθέσατε στην Κομισιόν να ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων, καθώς και ένα σχέδιο για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και οικονομικά προσιτών τιμών ενέργειας κατά την επόμενη περίοδο.

Στο μεταξύ έχουμε την ακρίβεια στα καύσιμα και την έκρηξη του πληθωρισμού να πλήττουν ιδιαίτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες.

Έχετε μπροστά σας την επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου. Τι θα κάνετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα απ’ όσα κάνουν ή όχι τα κράτη μέλη, για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως των ευάλωτων και των ΜμΕ;

Πώς σκέφτεται η Γαλλική προεδρία να δει το ρόλο του προϋπολογισμού, ιδίως σε αυτό το κομμάτι;

Εξετάζετε ένα σχέδιο αντίδρασης κατά τα πρότυπα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ;  

Επίσης, μιας και μιλάμε για τους Ίδιους Πόρους, σημειώνω με ικανοποίηση ότι και ξέρετε τη συμφωνία και θέλετε να τη σεβαστείτε και να την προωθήσετε. Εδώ όμως α) έχουμε καθυστερήσεις και β) μετά τις αποφάσεις στον ΟΟΣΑ, τα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τίθενται σε άλλη βάση. τίθεται σε άλλη βάση. Άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα τηρηθεί αυτή η συμφωνία, πώς θα αναπληρωθούν αυτά τα έσοδα και πώς ενδεχομένως θα αυξηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι νέες ανάγκες. Επ’ αυτών, ποιές είναι οι προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας;»

 

O κ. Olivier Dussopt, απάντησε ως εξής: 17 45 28

«Η Προεδρία έχει απόλυτη συνείδηση ότι είναι αναγκαίο η ΕΕ να έχει Ίδιους Πόρους, σύμφωνα με τη Συμφωνία. Και επαναλαμβάνω, ότι θέλουμε οπωασδήποτε να τηρηθούν οι διοργανικές συμφωνίες. Πρώτον, οι νέοι Ίδιοι Πόροι. Το 2024, θα προβλεφθούν νέοι Ίδιοι Πόροι: ένας φόρος σε εταιρίες, επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και το ζήτημα του ψηφιακού φόρου μπορεί να εξεταστεί το 2024.

Αυτή την κατεύθυνση, η Γαλλία ως Πρόεδρος και ως μέλος την έχουμε επαναλάβει: ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η δέσμευση των Ίδιων Πόρων, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της από το 2028 και μετά και να έχει επαρκή έσοδα ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές που έχει αναλάβει όσον αφορά το Next Gen EU και ενδεχομένως και ν ακαλύψει και άλλα έξοδα, όπως το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ (ΤΊΤΛΟΙ link)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here