Ακρίβεια / Διπλή κρίση – Απειλή λουκέτων – Στα τάρταρα οι μισθοί – Φτώχεια

0
4136

Τον κίνδυνο φτωχοποίησης αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού (7,2% για τον Φεβρουάριο) προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με αποτέλεσμα κάποιοι αναλυτές να μην κρύβουν την ανησυχία τους πως δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα είναι κοντά στο δυσθεώρητο 9%.

Μείωση ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η ανάπτυξη της χώρας, τόσο εξαιτίας της εντεινόμενης ακρίβειας όσο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί δημόσια, η μία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ (από το 4,5% που προβλέπει η κυβέρνηση στο 3,5%) είναι δεδομένη, όπως και το ότι για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή φυσικού αερίου το κόστος είναι 600 εκατ. για την οικονομία.

Λουκέτα στους μικρομεσαίους

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι το 355 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει το φάσμα του κλεισίματος, εάν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η αύξηση τιμών στην ενέργεια. Κι αυτό καθώς από τη μία πλευρά καλούνται να αντιμετωπίσουν την πληρωμή τεράστιου κόστους για ρεύμα και από την άλλη φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πτώση της κατανάλωσης (βλ. σελ. 17), εξαιτίας τού ότι ολοένα και ψαλιδίζεται το εισόδημα των πολιτών, την ώρα που η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη μέτρων, προβάλλοντας είτε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας (αν και ισχύει η ρήτρα διαφυγής) είτε την αναμονή των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγου.

Στα τάρταρα οι μισθοί

Μέχρι τότε, η φτωχοποίηση είναι παρούσα στην κοινωνία, καθότι οι μισθοί έχουν πέσει στα τάρταρα. Ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ και ένας στους πέντε κάτω των 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ.

Το 47,05% των εργαζομένων αμείβεται με 800 ευρώ μεικτά, ενώ το 18,26% λαμβάνει αμοιβές κάτω των 500 ευρώ. Το 56% των μισθωτών αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι αμοιβές των εργαζομένων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και του ΕΦΚΑ (το δίμηνο Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2021), 1.017.728 από το σύνολο των 2.163.610 εργαζομένων αμείβονται με μισθούς έως 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, το 71,81% των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ενώ τρεις στους δέκα εργαζόμενοι, δηλαδή το 28,19%, εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

Φτώχεια

Οι 395.115 εργαζόμενοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά. Οι 65.091 εργαζόμενοι λαμβάνουν από 500 έως 600 ευρώ μεικτά, οι 272.156 λαμβάνουν από 600 έως 700 ευρώ μεικτά και οι 285.366 λαμβάνουν από 700 έως 800 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 28,9% (3.043.869 άτομα).Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.266 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.059 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.


Γιάννης Αγουρίδης-ΑΥΓΗ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

* Νίκος Βούτσης (ΒΙΝΤΕΟ): Η ελληνική κοινωνία αφέθηκε ανοχύρωτη επί μήνες απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” #independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here