Σενάριο για εκλογές τον Μάιο εξετάζει το Μαξίμου

0
2839
INDEPENDENT NEWS GREECE
  INDEPENDENT NEWS GREECE
Με τη σκέψη στις κάλπες κινείται πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως προδίδει και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χρυσοχοΐδη
● Κλειδί για τις εξελίξεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη όξυνση της ενεργειακής κρίσης
● Κυκλώνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ως πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής.

Ακόμα και την ώρα που τα πάντα σκιάζονται από τα δραματικά γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός βρίσκει χρόνο να επιδίδεται σε διαρκείς προεκλογικές κινήσεις σε πείσμα όλων των επανειλημμένων κατηγορηματικών διαβεβαιώσεών του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό έκανε και κατά τη συνάντησή του την περασμένη Πέμπτη (3.3.2022) στο μέγαρο Μαξίμου με τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο έχρισε επισήμως υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. ανοίγοντας έτσι τη λίστα των κομματικών υποψηφιοτήτων. Πρόκειται βέβαια για τον τέως υπουργό του οποίου η απομάκρυνση από την κυβέρνηση αποτέλεσε την ομολογία αποτυχίας του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Μπορεί λοιπόν ο πόλεμος να εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε κατάλληλο το τάιμινγκ προκειμένου να ανακοινώσει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. Μια ανακοίνωση που ταυτόχρονα επιβεβαιώνει εμφατικά και το γεγονός ότι τα πολλά στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τα οποία ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο υπουργικό σχήμα, είναι βέβαια πλήρως αφομοιωμένα ως «γαλάζια» στελέχη και ουδέποτε σηματοδότησαν οποιαδήποτε μετατόπιση της Ν.Δ. προς το Κέντρο, αλλά υπηρέτησαν τη σκληρή νεοφιλελεύθερη και δεξιά ατζέντα του κ. Μητσοτάκη (βλέπε το σκληρό δεξιό δόγμα του νόμου και της τάξης που προώθησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης).

Αλλά η ανακοίνωση αυτή, η οποία προδίδει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται ήδη για τα καλά με το μυαλό στις εκλογές, αποτελεί και ακόμη μία ψηφίδα στην αναζωπύρωση των σεναρίων που φέρνουν τις επικείμενες κάλπες ακόμα και στο άμεσο μέλλον. Τελευταίο τέτοιο σενάριο, που έχει πυροδοτηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στο βάθεμα της προϋπάρχουσας ενεργειακής κρίσης, είναι η επίσπευση των εκλογών και η διεξαγωγή τους πριν από το καλοκαίρι. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση κυκλώνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ως εξεταζόμενο χρόνο πραγματοποίησης των πρώτων εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο διεξαγωγής δεύτερων εκλογών με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.). Αλλά κατά το ίδιο σενάριο οι πρόωρες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ακόμα και νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, συνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Γενικότερα το βασικό σκεπτικό του σεναρίου για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, που πράγματι ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες, είναι ο πρωθυπουργός να θελήσει να προλάβει την ακόμα μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης από το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και τις αυξανόμενες συνέπειές της στην οικονομία και στην τσέπη των πολιτών. Από την άλλη υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι η τελευταία διάψευση από τον Κυρ. Μητσοτάκη των πρόωρων εκλογών, η οποία αναφερόταν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής τους λόγω της παρούσας συγκυρίας (Alpha, 3.3.2022), καθιστά δύσκολη τη δικαιολόγηση της πραγματοποίησής τους πριν από το καλοκαίρι.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορεί στα κυβερνητικά γραφεία, είναι οι εκλογές να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, μετά την τουριστική σεζόν, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως βασικό του αφήγημα. Βέβαια σε αυτό το σενάριο δεν είχαν ακόμα συνυπολογιστεί οι διαφαινόμενες συνέπειες του πολέμου στον τουρισμό, ενώ ανοιχτό ενδεχόμενο παραμένει πάντα να έχουν προηγηθεί νέες καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Και το τρίτο σενάριο προφανώς παραμένει οι εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στο 2023 -ίσως την άνοιξη του επόμενου έτους-, οι οποίες ούτως ή άλλως θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό άγχος για τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις εκλογές και για το κατά πόσο θα φτάσει τον διακηρυγμένο στόχο της για αυτοδυναμία ολοένα και μεγαλώνει. Εξ ου και χθες έκαναν την εμφάνισή τους σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης νέες διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον που επαναφέρουν το θέμα της αλλαγής -εκ νέου- του εκλογικού νόμου.

Ωστόσο το θέμα αυτό το είχε κλείσει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης διαψεύδοντάς το (12.2.2022), ενώ μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελούσε ομολογία ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πιάσει αυτοδυναμία, αλλά και μια παραδοχή αποτυχίας για τον εκλογικό νόμο που η ίδια έφερε και ψήφισε αντικαθιστώντας την απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση τα όργανα για τις επικείμενες εκλογές έχουν ήδη αρχίσει για τα καλά και το μήνυμα αυτό έχουν πάρει από τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια και οι πολιτευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές προετοιμασίες τους και σπεύδουν να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους στις εκλογικές περιφέρειές τους.

εφσυν


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ” #independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here