Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας – Να μην κρύβει τις ευθύνες του για την ακρίβεια στην ουκρανική κρίση, να πάρει τώρα μέτρα»

0
307

Η Ελλάδα καταδικάζοντας απόλυτα τη ρωσική εισβολή και στηρίζοντας τις κυρώσεις, πρέπει να προσπαθήσει ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση στην Ουκρανία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Εγνατία Τηλεόραση».

«Είμαστε μία χώρα που στηρίζουμε σταθερά το διεθνές δίκαιο, στηρίζουμε σταθερά τη θέση ότι τα σύνορα δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμία αλλαγή είτε αυτό αφορά την Ανατολική Ευρώπη είτε τα Βαλκάνια και τη γειτονιά μας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να είναι με την πλευρά της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει κυρώσεις στη Ρωσία, γιατί η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πραγματοποιώντας αυτήν την εισβολή», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα όμως, για εμάς είναι κόκκινη γραμμή ότι η χώρα δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, είτε στέλνοντας στρατιώτες είτε στέλνοντας πολεμικό υλικό όπως έκανε η κυβέρνηση», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Χαρακτηρίζοντας «επιπόλαιη και επικίνδυνη» την κίνηση Μητσοτάκη για αποστολή στρατιωτικού υλικού, εξήγησε: «δεν γίνεται ένας πρωθυπουργός μόνος του, χωρίς ΚΥΣΕΑ, χωρίς επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, να αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας».

«Πάγια θέση της Ελλάδας –και αυτήν ακολούθησαν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί- ήταν να βασίζεται στο πεδίο της διπλωματίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι με τον ελάχιστο εξοπλισμό που στείλαμε, θα κριθεί κάτι στις μάχες της Ουκρανίας. Ήταν μια καθαρά συμβολική κίνηση, που έχει όμως μεγάλους κινδύνους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Σημείωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να στείλει ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία και να στηρίξει τους πρόσφυγες αυτού του πολέμου».

Αναφερθείς στο ολοένα εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, επισήμανε ότι «βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την ουκρανική κρίση». «Όμως, οι λογαριασμοί έφτασαν στους πολίτες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γίνει ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας. Πάντοτε, ό,τι και να συμβαίνει, θα βρίσκει μια δικαιολογία για ποιο λόγο δεν έχει ευθύνη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αντιτείνοντας ότι «οι πολίτες θέλουν μία κυβέρνηση της ευθύνης, μία κυβέρνηση που μπροστά στα δύσκολα θα φέρνει λύσεις».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανέφερε: «εδώ και τώρα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, πρέπει να γίνει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως έκανε η Γαλλία»«Και η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν αμφισβητούμε τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, όμως η κυβέρνηση την προχώρησε βίαια. Ενώ έχουμε 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι 2», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ευθύνη για αυτό που ζούμε», κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Βίτσας (BINTEO): Ο Oυκρανικός λαός χρειάζεται ψωμί και γάζες κι όχι στρατό και σφαίρες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here