Δραματικές oi εικόνες που καταγράφονται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Δύση, όπου χιλιάδες άμαχοι συνωστίζονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πολεμική απειλή και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Ήδη υπολογίζεται ότι σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες. Οι εκτιμήσεις, πάντως, του ΟΗΕ είναι εφιαλτικές, καθώς γίνεται λόγος ακόμη και για περισσότερους από δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ευρωπαϊκή υποκρισία ανέβηκε κλίμακα σήμερα, με την Ένωση να υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες, κίνηση που στο παρελθόν είχε καθυστερήσει δραματικά ή είχε αποφευχθεί εμμονικά, παρά την τεραστίων διαστάσεων προσφυγική κρίση από τους πολέμους σε Συρία, Αφγανιστάν κ.α..
Η σημερινή απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας με την επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους να σχολιάζει:
Όλοι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις πρέπει να προστατευθούν και να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και καλωσορίζουμε τη γρήγορη απόφαση για τους Ουκρανούς. Όμως περιορίζοντας την βοήθεια μόνο στους Ουκρανούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκαλύπτει τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι οι Ουκρανοί που αναζητούν ασφάλεια εντός Ε.Ε. θα βρουν γρήγορα στέγαση, εργασία, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και Παιδεία. Τώρα εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την προστασία και σε άλλους που φεύγουν από την Ουκρανία. Τους καλούμε να τους αντιμετωπίσουν όλους ισότιμα. Η απόφαση του Συμβουλίου σήμερα είναι μια υπενθύμιση ότι η Ευρώπη είχε εδώ και καιρό τα εργαλεία να προστατεύσει εκείνους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και το σύνηθες «Ευρώπη φρούριο» είναι μια προσέγγιση που αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση για υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν που έλαβαν κατά την συνάντησή τους στο πλαίσιο του τακτικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την συμφωνία, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα έχουν καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν χρόνο, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, καθεστώς που ισχύει για τους Ουκρανούς πολίτες και όσους είχαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην ίδια την Ουκρανία, όπως εξήγησε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Σε σχέση με αυτό το θέμα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ουγγαρίας πως υπήρξε μια διαφοροποίηση ώστε τα άτομα που έχουν προσωρινή άδεια διαμονής στην Ουκρανία να υπόκεινται είτε στον κανονισμό είτε στην εθνική νομοθεσία.
Όπως είχε εξηγήσει προηγουμένως η κ. Γιόχανσον αναφερόμενη στις περιπτώσεις φοιτητών από τρίτες χώρες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της εισβολής, υπάρχουν μηχανισμοί για ασφαλή επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.
Η κ. Γιόχανσον τόνισε πρόκειται για την πρώτη φορά που η οδηγία για προσωρινή προστασία εφαρμόζεται, παρά το γεγονός πως δημιουργήθηκε με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.
Η απόφαση θα εκδοθεί επίσημα την Παρασκευή μετά από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των κειμένων από τους εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών, όπως εξήγησε ο κ. Νταρμανέν.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών είχαν επίσης συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό Υπουργό Εσωτερικών προτού ολοκληρώσουν την συζήτηση για τη τελική συμφωνία για την υιοθέτηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία. Όπως είπε, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα έχουν προστασία ανάλογη με αυτή που προνοείται για τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η κ. Γιόχανσον έκανε λόγο για μια μεγάλη ημέρα λόγω της ομόφωνης συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία για να επιθεωρήσει την κατάσταση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γιοχάνσον παραδέχθηκε πως πράγματι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων που θα πρέπει να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για κάποια περίοδο, όμως τόνισε πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους πρόσφυγες αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Παρέπεμψε μάλιστα στο πόσος χρόνος χρειάστηκε να υπάρξει συμφωνία το 2015 για τη διαχείριση των προσφύγων από τον Συριακό εμφύλιο, και συνέκρινε την περίοδο εκείνη με το ότι σήμερα, μόλις μια εβδομάδα μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τέσσερις μόλις ημέρες μετά την αρχική συζήτηση της πρότασης στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΣ, υπάρχει πλέον πολιτική συμφωνία για ενεργοποίηση της οδηγίας για προσωρινό καθεστώς προστασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: Συμφωνία για διαδρόμους αμάχων και τρίτο γύρο συνομιλιών
efsyn.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ”εδώ