Ρ. Σβίγκου: Ενάντια στο λαϊκό αίσθημα η απόφαση Μητσοτάκη για εμπλοκή στην πρώτη γραμμή του πολέμου

0
1334

Σημεία από την παρέμβαση της Ρ. Σβίγκου, υπεύθυνης στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στον ρ/σ « Στο Κόκκινο» και τον Ν. Ξυδάκη:

Ενάντια στο λαϊκό αίσθημα η απόφαση Μητσοτάκη για εμπλοκή στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η Ελλάδα οφείλει να ενεργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης

Για τη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε, σήμερα, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον Ν. Ξυδάκη η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αρχικά, η Ράνια Σβίγκου επανέλαβε την ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και την ανάγκη υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου απέναντι στους αναθεωρητισμούς του Β. Πούτιν. Τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενεργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας, ως μια δύναμη ενεργητικής διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακολουθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, κι αυτό το βλέπουμε, για παράδειγμα στα Βαλκάνια, που είναι και η γειτονιά μας.

Η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στο συνολικό περιβάλλον αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία και χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε τις δραματικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις της εισβολής που βιώνει ο ουκρανικός λαός, και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που καλείται να καταρτίσει η Ευρώπη για τη σταθερότητα και τη συνεργασία.

Χαρακτήρισε αλαζονική τη χθεσινή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θεώρησε καν σκόπιμο να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της χώρας και να εμπλακεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή». Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε καν αν το συζήτησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας», κάτι που δεν αρμόζει σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όπως είπε η Ρ. Σβίγκου, σε άλλες χώρες τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από εξαιρετικά σοβαρές συζητήσεις.

Επίσης, ανέφερε τα στοιχεία της σημερινής δημοσκόπησης της Prorata (ΕΦ.ΣΥΝ) σύμφωνα με την οποία αυτή η εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή του πολέμου είναι ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να διαφωνεί με αυτήν και να κρίνει ότι είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας.

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε, ότι η αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, οι ισχυρές στοχευμένες κυρώσεις και η παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία είναι επιβεβλημένες ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε ως επικίνδυνη τη στοχοποίηση πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την αποστολή πολεμικού υλικού.

Αναφερόμενη στην απαγόρευση τηλεοπτικών δικτύων, ρωσικών έργων κτλ. είπε ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν κινδύνους και ενισχύουν τον Πούτιν.

Τέλος, η Ράνια Σβίγκου, ανέφερε ότι «η απόλυτη καταδίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στη ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Το “όχι στον πόλεμο”, πρέπει να συνοδεύεται από το “ναι στην ειρήνη” και από το “ναι στη διπλωματία”, άρα από ένα δυνατό φιλειρηνικό κίνημα που πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα. Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η ασφάλεια είναι συνώνυμη με το Διεθνές δίκαιο, που παραβίασε κατάφωρα η Ρωσία, είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δ.Βίτσας (Ηχητικό): Δεν υπάρχουν πρόσφυγες δυο ταχυτήτων, μόνο κατατρεγμένοι άνθρωποι που χρειάζονται..

Ακολουθήστε μας στο Google News με ένα “κλίκ εδώ ” 


#independent news greece
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
—————————————————-
Ακολουθήστε μας στο Google News
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here