Πάνω από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο, ετήσια αύξηση 1000% στο αέριο!

0
1557

Στα «πολεμικά ανακοινωθέντα» των αγορών σήμερα κυριαρχεί το άλμα του πετρελαίου τύπου Brent στα 111 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού μια ανάσα κάτω από τα 110 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί ότι οι αγορές προβλέπουν πως το πετρελαϊκό καρτέλ, ο OPEC+ στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δεν πρόκειται σήμερα να αλλάξει την απόφασή του για τα επίπεδα παραγωγής μαύρου χρυσού, δηλαδή στην σχεδιασμένη αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα από τον Απρίλιο. Επίσης, οι επενδυτές αξιολογούν ως περιορισμένης σημασίας την ανακοίνωση αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων 60 εκατ. βαρελιών από ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλων χωρών μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο αυξήθηκε στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερήσια αύξηση 38% και την ετήσια μεταβολή στο ασύλληπτο ποσοστό 1000%! Νέα άνοδος αναμένεται στις τιμές των σιτηρών, με το σιτάρι και το καλαμπόκι να κυριαρχούν στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Σικάγου και της Ασίας.

Στα χρηματιστήρια, μετά τη μικρή άνοδο με την οποία έκλεισε χθες η Wall Street, οι αγορές της Ασίας έκλεισαν με μικρή πτώση, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες μικτές τάσεις, με το Λονδίνο να καταγράφει μικρή άνοδο, έναντι μικρής πτώσης στη Φρανφκούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο.

Αντίθετα στην Αθήνα επικρατεί πανικός πωλήσεων, με πτώση του Γενικού Δείκτη περίπου 3%.

Στους αγωγούς το υπόγειο πεδίο του πολέμου

Το δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζει την Ουκρανία έχει συνολικό μήκος 18.000 χιλιομέτρων.

«Ο ρωσικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ουκρανίας» έγραφε στο Forbes το 2018, τέσσερα χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, ο ενεργειακός αναλυτής Αριέλ Κοέν.

Η επισήμανση ήταν καίρια, διότι από τα περίπου 193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που στέλνει κάθε χρόνο η ρωσική Gazprom στην Ευρώπη, τα 93 εκατ. κυβικά περνούν μέσω του δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Δηλαδή πάνω από το 40% της συνολικής παροχής ρωσικού αερίου περνά μέσω του δικτύου αγωγών, με προορισμό την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και αρκετές ακόμη χώρες στην κεντρική Ευρώπη. Το δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζει την Ουκρανία έχει συνολικό μήκος 18.000 χιλιομέτρων (είναι η 8η χώρα στον κόσμο σε συνολικό μήκος αγωγών).

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, μήκους μόλις 1.230 χιλιομέτρων, που θα έφερνε αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, ο οποίος είναι το βασικό θύμα, αν όχι και η βαθύτερη αιτία του αιματηρού πολέμου, θα μείωνε την εξάρτηση της Ρωσίας από την Ουκρανία για το «ντελίβερι» του αερίου της στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάνω από 55 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, με προοπτική διπλασιασμού.

Στο δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία πρέπει να προσθέσει κανείς και τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο της έτερης ρωσικής κρατικής εταιρείας, της Rosneft. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα νομικά προσκόμματα στην έναρξη λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού Nord Strem 2, που από το καλοκαίρι είναι γεμάτος κι έτοιμος να διαθέσει πρόσθετο αέριο στην Ευρώπη, έπαιξαν τον ρόλο τους ως πράξεις προπαρασκευής… πολέμου από την πλευρά της Δύσης, με τον ρόλο των ΗΠΑ πρωταγωνιστικό.

Ετσι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από απάντηση στη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική περικύκλωση που φοβάται το Κρεμλίνο, παίζει και τον ρόλο της διασφάλισης της λειτουργίας του δικτύου των ενεργειακών αγωγών της -ή διασφάλισης της… διακοπής τους.


Γιάννης Κιμπουρόπουλος εφσυν


#independent news greece
————————————————————————–
​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here