Ουκρανία: Ομάδα από χάκερς ετοιμάζει επιθέσεις κατά ρωσικών υποδομών

0
287

Μία ουκρανική ομάδα κυβερνοπολέμου προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ψηφιακές επιθέσεις κατά σημαντικών ρωσικών υποδομών όπως, οι σιδηρόδρομοι, αλλά και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας συντονιστής των χάκερ, σημειώνοντας πως κάνουν αυτή την κίνηση για να στηρίξουν την Ουκρανία στην ρωσική εισβολή.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προσέγγισαν Ουκρανούς επιχειρηματίες και τον τοπικό ειδικό στην κυβερνοασφάλεια Ιγκόρ Ούτσεφ, προκειμένου να βοηθήσουν στην οργάνωση μιας ομάδας χάκερ για την ψηφιακή κυβερνοάμυνα κατά της Ρωσίας, όπως ανέφερε προηγούμενα το Reuters.

Την Δευτέρα, ο Ούτσεφ δήλωσε ότι προγραμματίζει να οργανώσει ηλεκτρονικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία οποιασδήποτε υποδομής, η οποία βοηθάει στην προώθηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων στην Ουκρανία.

«Οτιδήποτε μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Ο στόχος είναι να γίνει αδύνατη η μεταφορά αυτών των όπλων στη χώρα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ομάδα του έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργίας ή αχρηστεύσει δεκάδες ρωσικές κυβερνητικές και τραπεζικές σελίδες, μερικές φορές, αντικαθιστώντας το περιεχόμενο τους με εικόνες βίας από τον πόλεμο.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για την οποία ανακοινώνει ότι δεν σχεδιάστηκε για να κατακτήσει ουκρανικές περιοχές, αλλά για να καταστρέψει τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας, αλλά και προκειμένου να συλληφθούν αυτοί που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνους εθνικιστές».

Ένας αμυντικός ακόλουθος της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει τη δράση της ομάδας του Ούστεφ ή τη σχέση της με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο Ούτσεφ δήλωσε ότι η ομάδα του έχει μέχρι σήμερα μεγαλώσει, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 Ουκρανών, αλλά και ξένων εθελοντών.

Η ομάδα συντονίστηκε ήδη με μία ξένη ομάδα ηλεκτρονικών υποκλοπών, πραγματοποιώντας επίθεση σε ένα σύστημα σιδηροδρόμων.

Μετά τη διάδοση της είδησης για την οργάνωση της ομάδας του Ούτσεφ, μία ομάδα χάκερ (the Belarusian Cyber Partisans) που πραγματοποιεί επιθέσεις στη Λευκορωσία, προσφέρθηκε εθελοντικά να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση κατά των σιδηροδρόμων στη χώρα, καθώς όπως είπαν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των Ρώσων στρατιωτών. Η ομάδα απενεργοποίησε τα συστήματα μεταφορών και έθεσε εκτός λειτουργίας τη σελίδα έκδοσης εισιτηρίων, όπως ανέφερε το Bloomberg News την Κυριακή.

Τη Δευτέρα, μία εκπρόσωπος των Cyber Partisans δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα πραγματοποίησε τις επιθέσεις αυτές, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την ομάδα του Ούτσεφ.

Η ίδια, δήλωσε ότι επειδή η ομάδα της, έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα κράτησης εισιτηρίων, οι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με την έκδοση χάρτινων εισιτηρίων, ενώ έστειλε στο Reuters μία φωτογραφία από ένα χαρτί, που ήταν εισιτήριο και είχε εκδοθεί με το χέρι τη Δευτέρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here