Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου σε όλα τα πολεμικά πλοία

0
506

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου αποφάσισε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.


«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση πολέμου να επικαλεστεί άρθρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Μοντρέ του 1936, περιορίζοντας τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η Συνθήκη του Μοντρέ υιοθετήθηκε το 1936 για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Το έγγραφο περιορίζει την περίοδο παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα στενά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες πολλά ρωσικά πολεμικά πέρασαν από τα στενά του Βοσπόρου και έχουν αναπτυχθεί ήδη στη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας ένα φράγμα πυρός που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας και φτάνει ανατολικά της Βάρνας στη Βουλγαρία. Τα πλοία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου αποκλεισμού της Ουκρανίας από θαλάσσης.


tvxs#independent news greece
————————————————————————–
​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here