«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin.
ΠΕΚΙΝΟ, 28 Φεβρουαρίου.
Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων/TASS/.
Η κινεζική κυβέρνηση προέτρεψε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία να επιστρέψουν στο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν μια πολιτική διευθέτηση για την ουκρανική κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα.
“Καλούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο μονοπάτι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων και της πολιτικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατό. Προτείνουμε επίσης την ανάληψη συνολικής διευθέτησης του προβλήματος της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων”, είπε.
Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία και σημείωσε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε ειδική επιφυλακή τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής.
«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.
Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στην επιθετική ρητορική της Δύσης δίνοντας εντολή στις αποτρεπτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού να μεταβούν σε λειτουργία ειδικού καθήκοντος μάχης. Έδωσε αυτή τη διαταγή σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Valery Gerasimov. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα το ξεκίνησε ως απάντηση σε έκκληση για βοήθεια από τους ηγέτες των δημοκρατιών του Ντονμπάς.