Στο Μαξίμου και την ΝΔ οι πιο αισιόδοξοι – κι ενδεχομένως και πιο κυνικοί – βλέπουν πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση, και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ανάγνωση που κάνουν είναι πως μια πολεμική επιχείρηση σε ευρωπαϊκό έδαφος, και δη με αυταρχική ρωσική σφραγίδα, δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τόσο τους εξοπλισμους-μαμούθ, όσο και την ολοκληρωτική στροφή προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Θεωρούν ακόμη ότι το κλίμα γενικευμένης απειλής για την ειρήνη, με σαφείς παραπομπές και στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, ταιριάζει και ευνοεί την υπερπατριωτική ρητορική της ΝΔ, ενισχύει το προσωπικό προφίλ Μητσοτάκη και βρίσκει διευρυμένο ακροατήριο στα δεξιά του κόμματος. Επιπλέον, ειδικά στο Μαξίμου, αρκετοί βλέπουν επικράτηση και επί του εσωκομματικού καραμανλικού άξονα –βλέπουν ήττα της «φιλορωσικής» πολιτικής Καραμανλή.
Επικοινωνιακά, η ανάγνωση αυτή μπορεί να έχει κάποια βάση – δύσκολα όμως θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα. Διότι, όπως επισημαίνουν οι λιγότερο αισιόδοξοι και περισσότερο προβληματισμένοι εντός ΝΔ, η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση θα είναι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου και η διόγκωση της ενεργειακής ακρίβειας που, ήδη, αφήνει εμφανές αποτύπωμα δημοσκοπικής φθοράς.
Εδώ, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι μεν η επίκληση του παγκόσμιου χαρακτήρα του προβλήματος- είναι, όμως, μια άμυνα που δύσκολα θα αποδώσει στο επόμενο κύμα των λογαριασμών ιλίγγου της ΔΕΗ που θα πάρουν στα χέρια τους οι καταναλωτές.
Οι προειδοποιήσεις που έχει ήδη δεχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης από βιομηχάνους και σούπερ μάρκετ για νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής εντείνει τα αδιέξοδα. Και μπορεί οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να δείχνουν παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, ακόμη και μια τέτοια απόφαση όμως δεν δίνει άμεσες και ουσιαστικές δυνατότητες μέτρων ελάφρυνσης και παροχών που θα ανακουφισουν τους καταναλωτές.
Τα ελληνικά δημοσιονομικά περιθώρια είναι ήδη στενά ακόμη και σε συνθήκες ευρωπαϊκής ευελιξίας, η σύσταση των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης για μείωση του χρέους παραμένει, και η Ε.Ε. δεν δείχνει καμία πρόθεση για σύσταση ειδικού Ταμείου που εκταμιεύσει κονδύλια για την κρίση της ακρίβειας, όπως ουσιαστικά ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Η κρίση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που εξελίσσεται σε κρίση διαβίωσης, θα είναι και το θέμα που θα συνεχίσει να αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Η ανάλυση που κάνουν στην Κουμουνδούρου καταλήγει στο συμπέρασμα πως η έκρηξη του πληθωρισμού δεν θα είναι παροδική και ότι, όσο η κυβέρνηση αρνείται ριζικές παρεμβάσεις όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, θα πλήξει καταλυτικά τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε δύο φορές μεσα στα δύο τελευταία 24ωρα πως η κατάσταση στην αγορά οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει μηνύματα κοινωνικής απόγνωσης, όπως λένε χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, στις αλλεπάλληλες περιοδείες του και επαφές με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς – περιοδείες τις οποίες θα εντείνει το επόμενο διάστημα. Και το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει μέσα από την κάθοδο στην κοινωνία είναι ότι η κρίση μπορεί να είναι παγκόσμια, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδεικνύει σταθερά τις κυβερνητικές ευθύνες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς διασφάλιση ενεργειακών εναλλακτικών, καθώς και την επιλογή της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει προς συγκράτηση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων όπως ήδη έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
tvxs