Πάνος Σκουρλέτης (ΒΙΝΤΕΟ): Απροετοίμαστη μπροστά και στο νέο κύμα ακρίβειας η κυβέρνηση

0
443

Την ανάγκη υπεράσπισης της ειρήνης πρόταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα. Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι ο πόλεμος βρήκε απροετοίμαστη την Ελλάδα στο ενεργειακό σκέλος που πυροδοτεί την ακρίβεια και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τόσο ως προς την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων και του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, όσο και προς την κατεύθυνση μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με παρέμβαση στον μηχανισμό που διαμορφώνει την χονδρική τιμή και στο χρηματιστήριο ενέργειας. Επεσήμανε επίσης, ότι η απόρριψη από τον πρωθυπουργό του προηγούμενου ενεργειακού σχεδιασμού, που προέβλεπε ήπια διαδικασία απολιγνιτοποίησης, οδήγησε σε αύξηση της χρήσης του ακριβότερου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις τάσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ήδη από πέρυσι.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες υπερασπίζονται σήμερα την ειρήνη ενάντια σε κάθε είδους στρατιωτική εισβολή. Αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, βεβαίως στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, έτσι όπως αρμόζει στα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για λάθος προσανατολισμούς σε ορισμένα ζητήματα, εκείνο όμως που προέχει σήμερα είναι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς Συνθήκες και την προοπτική της ειρήνης».

«Συμφωνούμε σε μια διπλωματική προσπάθεια η οποία θα τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια εντάσσονται τα και συγκεκριμένα μέτρα, που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη έχει πάρα πολλές ευθύνες, αλλά και αδυναμία στο να μπορέσει να χαράξει έναν αυτόνομο λόγο υπέρ της ειρήνης στο ευρωπαϊκό έδαφος και ευρύτερα».

«Αν το θέμα της ακρίβειας ήταν στο “κόκκινο” πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, τώρα είναι στο “κόκκινο” εις τη νιοστή. Η κυβέρνηση έπρεπε προ πολλού να είχε πάρει μέτρα, τα οποία θα αποσυμπίεζαν αυτή την κατάσταση, όπως η παρέμβαση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, τώρα αυτό είναι δυο και τρεις και δέκα φορές πιο επιβεβλημένο».

«Αυτά που ακούω για κάποιες επιδοτήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πέρα από τα συγκεκριμένα μέτρα που σας ανέφερα, επιβάλλεται να “παγώσει” ο μηχανισμός διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια, ο μηχανισμός που αφορά το εθνικό χρηματιστήριο ενέργειας, όπως έχει ήδη γίνει στην Γαλλία. Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη αποκλιμάκωση της πίεσης που αισθάνονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα, σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η χώρα ήταν απροετοίμαστη. Τα αποθέματα των δέκα – δώδεκα ημερών που ακούμε καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ λίγα. Υπήρξε λάθος σχεδιασμός σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση. Φάνηκε ότι έγινε με έναν επιπόλαιο τρόπο, απλά και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, άρα αυτή τη στιγμή χρειάζονται κατεπειγόντως πιο ισχυρά και συγκεκριμένα μέτρα».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει, ως ενεργειακό σχεδιασμό, ότι το 2024 θα έκλειναν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν να πάμε σε μια ήπια απολιγνιτοποίηση. Η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει, παρά τις μεγάλες δυνατότητες και έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή του φυσικού αερίου. Είναι ακριβώς η αντίθετη τάση από αυτή που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν μειώσει κατά 10 με 15% τη συμμετοχή του φυσικού αερίου. Όχι τώρα, στη κρίση, αλλά από πέρυσι. Σ’ αυτό αναφέρομαι μιλώντας για λάθος σχεδιασμό».
#independent news greece
————————————————————————–
​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here