Μπορεί πραγματικά η Τουρκία να «κλείσει» τον Βόσπορο για τη Ρωσία; Ο ισχυρισμός Ζελένσκι και η διάψευση της Άγκυρας

0
433

Αντικειμενική αδυναμία απαγόρευσης διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα επικαλείται η Τουρκία, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορεί να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έσπευσε να «ευχαριστήσει» την Άγκυρα για την «υποστήριξη».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί, βάσει των διεθνών συνθηκών, καθώς βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι υποστήριξε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα απαγορεύσει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου.

«Ευχαριστώ τον φίλο μου κ. Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στο μήνυμά του.

Ακολούθησε η επίσημη διευκρίνιση Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία «δεν έχει λάβει απόφαση να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πλοία». Εάν συνέβαινε, ένα κλείσιμο θα παραβίαζε τη Συνθήκη για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανέφερε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας.
«Υπάρχουν εικασίες ότι το tweet του Ζελένσκι μπορεί να ήταν ένα αίτημα για την Τουρκία να αναλάβει δράση, παρά μια επιβεβαίωση ότι θα ίσχυε», γράφει ο Guardian επικαλούμενος  το Interfax.

Επιπλέον η ουκρανική συνοριοφυλακή υποστήριξε το Σάββατο πως η Ρωσία έκλεισε το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για τη ναυσιπλοΐα.

«Η παρουσία πλοίων σε αυτήν τη ζώνη θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική απειλή», αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έπληξε δύο εμπορικά πλοία κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.tvxs#independent news greece
————————————————————————–
​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
———————————————————————–
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here