Δημήτρης Παπαδημούλης (Βίντεο): Oυκρανία – Καύσιμα – Ακρίβεια

0
579
 • Δημ. Παπαδημούλης: «Κατώτερη των περιστάσεων, εξαπατημένη από τον Πούτιν, και όχι τόσο ενωμένη αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση – Είναι πιο διστακτική στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική και ενεργειακή, οικονομική αλληλεξάρτηση από τη Μόσχα σε σχέση με τις ΗΠΑ» 

 

 • «Ο φόρος στα καύσιμα στην Ελλάδα είναι πάνω από 60% για τον καταναλωτή, στα 0,70 ευρώ για την αμόλυβδη όταν ο μινιμουμ υποχρεωτικός φόρος στην ΕΕ είναι 0,36 ευρώ» 

 

 • «Το συμφέρον της ΕΕ, κατά τη θέση και της Ευρωπαίκής Αριστεράς, είναι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας που να εγγυάται την ειρήνη και να διασφαλίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και την ασφάλεια της Ρωσίας»  

 

 • «Δεν έχουμε για γείτονες το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, αλλά την Τουρκία του Ερντογάν. Δεν μας συμφέρει η ανοχή στο δόγμα “είμαι ισχυρός και μπουκάρω στον γείτονα”, είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν» 
 • Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή Kontra24 (Αναστασία Γιάμαλη) 
  Κατώτερη των περιστάσεων, εξαπατημένη από τον Πούτιν, και όχι τόσο ενωμένη αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση“, διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή Kontra24. Υπογράμμισε πως “η ΕΕ αποδείχθηκε πιο διστακτική στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική και ενεργειακή, οικονομική αλληλεξάρτηση από τη Μόσχα σε σχέση με τις ΗΠΑ“.

  Χαρακτήρισε τον Πούτιν ως “αυταρχικό ηγέτη, με προνομιακές σχέσεις με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά”. “Όσοι τον βλέπουν ως έναν μετασοβιετικό ηγέτη που θυμίζει παλαιές δόξες της ΕΣΣΔ είναι ανιστόρητοι“, δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης. Πάντως εκτίμησε πως “στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει διαπραγμάτευση, γιατί κανέναν δεν συμφέρει ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος“, και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα με πρωτοπορία τη νεολαία».

  Τόνισε, ακόμη, ότι “αυτό που έκανε ο Πούτιν είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα ωμών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, και αυτή τη φορά στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου”. “Με ωμή βία και με εξαπάτηση των πάντων, δεν περιορίστηκε απλώς σε επεμβάσεις στις γειτονικές και ρωσόφιλες περιοχές, αλλά έθεσε ως στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου και να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια χώρα “μαξιλάρι” με μια κυβέρνηση δική του, ελεγχόμενη από αυτόν“, σημείωσε.

  “Τώρα ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει, αλλά από τον πόλεμο κανείς δεν θα βγει κερδισμένος. Η ΕΕ είχε συμφέρον, το ίδιο και η Ελλάδα, να φτιαχτεί μετά το 1991 πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε. Μια Ευρώπη τόσο εξαρτημένη από το ρώσικο φυσικό αέριο θα ήταν πολύ σημαντικό να το κάνει”, εξήγησε στη συνέχεια.

  Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναλύοντας τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ υπογράμμισε: “Τίποτα δεν αναιρεί την τεράστια ευθύνη της εγκληματικής ενέργειας του Πούτιν. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως είχαν την υποχρέωση οι ευρωπαίοι ηγέτες να διασφαλίσουν την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που δεν εφαρμόστηκαν με πρώτη την ευθύνη των κυβερνήσεων της Ουκρανίας. Και θα έπρεπε όλοι να έχουν μεγαλύτερη διορατικότητα, ώστε να αποτρέψουν τα διαρκή κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που παραβίασαν τη συμφωνία του Γκορμπατσόφ με την ηγεσία των ΗΠΑ το 1990. Τότε ο Γκορμπατσόφ είπε το “ναι” για την επανένωση της Γερμανίας και πήρε στα λόγια μια δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα φτάσει στα σύνορα της Ρωσίας. Τα επόμενα 30 χρόνια έγινε ακριβώς το αντίθετο“.

   

 • Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας και της ΕΕ από τη Ρωσία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εστίασε στην ακρίβεια και δήλωσε: “Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι τρεις χώρες περισσότερο εξαρτημένες από το ρώσικο φυσικό αέριο. Μάλιστα η χώρα μας κατά 50%! Ωστόσο, η ακρίβεια στα καύσιμα είναι στο ταβάνι πριν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Τώρα οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πολύ χειρότερες. Και η επίπτωση στην ανάπτυξη της χώρας θα είναι επιπλέον αρνητική. Από τον Οκτώβριο η Κομισιόν, όταν ερχόταν η ακρίβεια στα καύσιμα, έδωσε σύσταση στα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Ο φόρος στα καύσιμα στην Ελλάδα είναι πάνω από 60% για τον καταναλωτή, είναι στα 0,70 ευρώ για την αμόλυβδη όταν ο μίνιμουμ υποχρεωτικός φόρος στην ΕΕ είναι 0,36 ευρώ. Δεκαεννέα στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει το φόρο στα καύσιμα, και ανέρχεται στα 0,59 ευρώ κατά μέσο όρο. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανήκει στις θλιβερές εξαιρέσεις“.Ο Δημ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ: “Για τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη λεφτά υπάρχουν για τις φοροαπαλλαγές και τις ασφαλιστικές ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, για τους υπερεξοπλισμούς, για τις απευθείας αναθέσεις πάνω από 6 δισ. ευρώ με πρόσχημα την πανδημία. Αλλά δεν υπάρχουν για στοχευμένες ελαφρύνσεις για τους μικρούς και τους μεσαίους. Λεφτά υπάρχουν για να δώσουν  από τα δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους και ισχυρούς του φυσικού αερίου. Λεφτά υπάρχουν για μια βιαστική απολιγνιτοποίηση η οποία τελικά βρέθηκε στον αέρα με την έκρηξη των τιμών των καυσίμων. Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σκληρά ταξικές. Τα λεφτά πάνε στα λεφτά. Και όταν απαιτείται ρεαλιστική στήριξη στην κοινωνία, στον κατώτατο μισθό, στην ελάφρυνση στα καύσιμα, ξαφνικά ανακαλύπτουν το έλλειμμα“.

   

  Σχετικά, δε, με τον κατώτατο μισθό έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας: “Στην Ισπανία με προοδευτική διακυβέρνηση ο κατώτατος μισθός είναι στα 1.160 ευρώ και στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι τελείως εξωπραγματικό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Όταν μάλιστα έχουμε ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό πάνω από 6% και όταν ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με πρόβλεψη πληθωρισμού 0,8% μόνο“.

  Κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως “το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών απαιτεί να πάψει η ΕΕ να είναι ουραγός των ΗΠΑ, που έχουν την ενεργειακή τους αυτονομία, το δικό τους φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και δεν τους κοστίζει ο ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία”. “Αντίθετα αυξάνουν τις πωλήσεις του υγροποιημένου σχιστολιθικού πετρελαίου που φέρουν στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα κοστίζει και ακριβότερα. Γι’ αυτό το συμφέρον της ΕΕ, κατά τη θέση και της Ευρωπαίκής Αριστεράς, είναι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας που να εγγυάται την ειρήνη και να διασφαλίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και την ασφάλεια της Ρωσίας“, είπε.

  Στο τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε τον κώδωνα: “Για λόγους αρχών και εθνικού συμφέροντος πρέπει να είμαστε απόλυτα καταδικαστικοί στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δίπλα μας δεν έχουμε το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, αλλά την Τουρκία του Ερντογάν. Δεν μας συμφέρει η ανοχή στο δόγμα “είμαι ισχυρός και μπουκάρω στον γείτονα”, είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν“.  #independent news greece
  ————————————————————————–
  ​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
  GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
  ————————————————————————–
  Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
  info@independentnews.gr
  info.independentnews@gmail.com
  ————————————————————————–
  Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
  ——————————————————
  ————————————————————————–
  Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube
  ———————————————————————–
  Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here