Σε ένα ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο για Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δημοσίευσε το κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών, σε μια συνεδρίαση που ασχολείται αποκλειστικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, το κείμενο αναφέρει ότι οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρουν στο κείμενο συμπερασμάτων οι ηγέτες. Επίσης, προσθέτουν ότι «καταδικάζουν τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση».
Οι ηγέτες συμφωνούν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της» που «θα καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης ( (σ.σ.: που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, πολιτική βίζας, πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων σε λίστες με κυρώσεις καθώς και νέα κριτήρια για ένταξη στις λίστες».
Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να υιοθετηθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, να εργαστούν σχετικά με την ετοιμότητα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων και για την ενέργεια».
Στα συμπεράσματα προστίθεται ακόμα το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να προχωρήσει την εργασία της προετοιμασίας και της ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν ιδιαίτερα να προωθήσει αντισταθμιστικά μέτρα, μεταξύ άλλων στην ενέργεια», μέτρο που παραπέμπει στην στήριξη των κρατών μελών από ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.
Αλληλεγγύη στην Ουκρανία
Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά στην αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών. Μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.
Το ζήτημα του συστήματος Swift
Σημειώνεται ότι το κύριο ζήτημα διαφωνίας τις τελευταίες ώρες ήταν το ερώτημα κατά πόσο η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift σε αυτό το δεύτερο πακέτο κυρώσεων ή αν θα πρέπει να παραμείνει ως απειλή για το επόμενο πακέτο κυρώσεων.
Οι Βαλτικές χώρες υποστηρίζουν περισσότερα και αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού από το σύστημα Swift, με την πρωθυπουργό της Εσθονίας να τοποθετείται υπέρ κατά τις δηλώσεις στην άφιξή της, όπως και ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς.
Η συζήτηση πραγματοποιείται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητά της.
efsyn.gr