Με μπαράζ κυρώσεων απάντησαν οι δυνάμεις της Δύσης στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακυρηχθείσες «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.
ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία ανακοίνωσαν τα πρώτα πακέτα κυρώσεων, με την απόφαση του Βερολίνου να «παγώσει» τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 να έρχεται επιπλέον των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ως σύνορα των δύο αυτονομιστικών περιοχών αναγνωρίζει όσα οι ίδες έχουν διακηρύξει στα συντάγματά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές κινήσεις του στο Ντονμπάς.
Αργά το βράδυ οι ΗΠΑ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση, της Πέμπτης στη Γενεύη, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, επικαλούμενες τη ρωσική «εισβολή» στο Ντονμπάς της Ουκρανίας και την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
► Στα σύνορα πάντως παρατηρείται εκατέρωθεν κινητικότητα και κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα υπήρχαν και πάλι αναφορές για εκρήξεις και εχθροπραξίες.
Με στόχο πλήγμα στο ρωσικό χρέος τα μέτρα των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με διάγγελμά του ανακοίνωσε κυρώσεις στο κρατικό χρέος, έτσι ώστε η Ρωσία να αποκοπεί από τη Δυτική χρηματοδότηση, καθώς και επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες.
«Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» προειδοποίησε και έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με τη Γερμανία όσον αφορά στον αγωγό Nord Stream 2, έχοντας ήδη χαιρετίσει την απόφαση του Όλαφ Σολτς.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τους Αμερικανούς, λέγοντας πως «η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία και ότι ενέκρινε και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Πάντως, σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».
Αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή για μεταφορά 800 στρατιωτών και 20 ελικοπτέρων στη Βαλτική, καθώς και να μεταβούν στην Πολωνία 12 Απάτσι που σταθμεύουν στην Ελλάδα και 8 F-35 απ’ τη Γερμανία.
Οι τελευταίες εξελίξεις
σε τίτλους
- Για «αρχή μιας εισβολής» μιλούν πλέον οι ΗΠΑ
- Ακυρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ
- Πράσινο φως απ’ την Άνω Βουλή στον Πούτιν για αποστολή στρατού στο εξωτερικό ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις εδαφικές απαιτήσεις των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
- Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι
- Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν σχέδια για ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας
- Ακυρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Γαλλίας. Δεν ξέρουμε για ακύρωση συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν λέει η Μόσχα
- Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις
- Το Κίεβο ζητά άμεσες λύσεις και αφήνει αιχμές και προς τη Δύση
Πρώτο πακέτο κυρώσεων από Ε.Ε. και Βρετανία
Πακέτο κυρώσεων, που δεν αφορούν πάντως τον ίδιο τον Πούτιν, αποφάσισαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της Ε.Ε.
Οι κυρώσεις αυτές αφορούν σε 27 Ρώσους και οντότητες, καθώς και σε τράπεζες, στον αμυντικό τομέα και στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Επίσης, όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Σε αυτές τις κυρώσεις θα συμμετάσχει και η Νορβηγία, παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος πέντε τραπεζών: Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Κυρώσεις ανακοινώθηκαν και για τρία πρόσωπα με τεράστια περιουσία: τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ. «Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον.
Όλες οι πλευρές πάντως κατέστησαν σαφές ότι αυτά είναι μόνο η αρχή.
Όλα ανοιχτά για το Ντονμπάς
Ο Πούτιν με νέες δηλώσεις του έλυσε το «μυστήριο» της ημέρας για το τι σημαίνει πρακτικά η αναγνώριση των δύο αποσχισθείσων περιοχών σχετικά με τα σύνορα, αφού προηγουμένως πήρε και το τυπικό «πράσινο φως» απ’ την Άνω Βουλή για αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές πως η Ρωσία θα υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των δύο λαϊκών δημοκρατιών. «Αναγνωρίσαμε τα κράτη», είπε. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος, όπου γράφεται ότι [τα σύνορά τους] είναι τα εδάφη την εποχή που οι δύο περιοχές ήταν μέρος της Ουκρανίας.
Πάντως, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς ανέφερε: «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε πάντως στους δημοσιογράφους. Σημείωσε, δε, είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».
Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Ευρείας κλίμακας επίθεση αναμένει το ΝΑΤΟ και δηλώνει σε ετοιμότητα
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει μια επίθεση ευρείας κλίμακας κατά της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής του ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να κάνει πίσω… ποτέ δεν είναι αργά για να μην επιτεθεί, τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει σε «κατάσταση συναγερμού» 100 πολεμικά αεροσκάφη και περισσότερα από 120 πολεμικά πλοία έτοιμα στη θάλασσα από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Βλέπουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Ντονμπάς», είπε και έκανε λόγο για την «πιο επικίνδυνη στιγμή για την ασφάλεια σε μια γενιά».
Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Τύπο ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να θωρακίσει τη συμμαχία από την επίθεση, ανέφερε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για διάλογο και πως θα συνεχίσει την παροχή ισχυρής πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε απόψε, πάντως, ότι οι εφεδρείες είναι αρκτετές και «δεν υπάρχει λόγος για γενική επιστράτευση».