Οι προτάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

0
386

Η ΕΕ πρότεινε την Τρίτη να απαγορεύσει στις ρωσικές αρχές να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες και να στοχοποιήσουν τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές των οποίων την ανεξαρτησία έχει αναγνωρίσει η Μόσχα, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα δύο θεσμικά όργανα βγαίνουν επίσης για να επιβάλουν κυρώσεις σε «όσους εμπλέκονται» σε αυτήν την «παράνομη και απαράδεκτη» αναγνώριση και να στοχεύσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο αυτονομιστικών περιοχών και της ΕΕ.

Αυτές οι προτάσεις για κυρώσεις θα υποβληθούν στη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη στο Παρίσι.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», αναφέρει η Κομισιόν.

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους».

Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Βρυξελλών).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here