800 ευρώ κόστισε σε επαγγελματία η «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», για την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποφανθεί ότι επιτρέπεται μόνο σε σταθερά τιμολόγια ● Χρεώσεις-σοκ για μίνι μάρκετ 71 τ.μ.
«Της… ρήτρας το κάγκελο» στην αγορά ηλεκτρισμού. Αλαλιασμένοι ενώπιον λογαριασμών με πολλαπλάσιες και κρυμμένες χρεώσεις πίσω από περίπλοκες ονομασίες, χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος προσπαθούν να βγάλουν άκρη με ενστάσεις και επιστολές προς κάθε αρμόδιο.
Το αποτέλεσμα; Να καταλήγουν στην πληρωμή υπέρογκων ποσών που απέχουν έτη φωτός από εκείνα που τους είχαν υποσχεθεί όταν υπέγραφαν τα συμβόλαια μέσω τηλεφώνου. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ήρθαν σε γνώση της «Εφ.Συν.». Αφορούν και οι δυο επαγγελματικούς χώρους σε δυο εξόχως τουριστικές περιοχές, τη Ρόδο και το Ρέθυμνο της Κρήτης, και συμβόλαια με τους αποκαλούμενους εναλλακτικούς παρόχους, δηλαδή τις ιδιωτικές εταιρείες που υπόσχονταν χρεώσεις χαμηλότερες από εκείνες της ΔΕΗ.
Στην περίπτωση της Ρόδου, ο καταναλωτής συμβλήθηκε τον Σεπτέμβριο με εταιρεία που λανσάρει ένα από τα νέας μορφής τιμολόγια. Δηλαδή δεν είναι ούτε σταθερό με συγκεκριμένη υψηλή χρέωση ανά μεγαβατώρα, ούτε ξεκάθαρα κυμαινόμενο, από εκείνα δηλαδή που έχουν χαμηλή βασική χρέωση στην οποία προστίθεται η «θανατηφόρος» ρήτρα αναπροσαρμογής ανάλογα με το πόσο αυξήθηκε η χονδρική τιμή ρεύματος. Το «περίεργο» αυτό τιμολόγιο ακολουθούσε, όμως, ξεκάθαρα την πορεία της χονδρικής τιμής, η οποία μετά τον Σεπτέμβριο απογειώθηκε από τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 240 τον Δεκέμβριο. Οταν ο καταναλωτής ζήτησε τον Δεκέμβριο να καταγγείλει τη σύμβαση πρόωρα, διαπίστωσε μια έξτρα χρέωση 800 ευρώ! Διαμαρτυρήθηκε διότι δεν θυμόταν να έχει συμφωνήσει με χρέωση για «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», όπως έχουν πολλές εταιρείες.
Για να ανακαλύψει ότι μέσα στο συμβόλαιο υπήρχε η έξτρα χρέωση των 800 ευρώ, όχι όμως ως «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης» αλλά ως «προωθητική ενέργεια», όπως το είδε να καταγράφεται στον λογαριασμό. Το θέμα, εδώ, είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την απόφαση 409 του έτους 2020, έχει αποφανθεί ρητά ότι τέτοιες «ρήτρες πρόωρης αποχώρησης» «προβλέπονται μόνο στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου, που συνάπτονται για προκαθορισμένη διάρκεια». Ορίζει επίσης ότι τέτοιες ρήτρες «πρέπει να προβλέπονται κατά τρόπο ρητό και διακριτό» στο συμβόλαιο (Σύμβαση Προμήθειας) με τον πελάτη. Αραγε τι υπερισχύει, η απόφαση της ΡΑΕ ή ο όρος που υπήρχε στο συμβόλαιο;
Τη δική του περιπέτεια περιγράφει ο αναγνώστης μας από το Ρέθυμνο Στέλιος Πετράκης. Λειτουργεί ένα μίνι μάρκετ εμβαδού 71 τετραγωνικών μέτρων για το οποίο έως το περασμένο καλοκαίρι πλήρωνε κατά μέσον όρο 300 ευρώ τον μήνα. Ομως, από τον Αύγουστο έως τώρα πλήρωσε 4.100 ευρώ! «Πρακτικά οι χρεώσεις διπλασιάστηκαν», μας λέει. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, προσπάθησε να βρει λύση αλλάζοντας εταιρεία. Η υπάλληλος στο τηλέφωνο του υποσχέθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής που θα κυμαίνεται μεταξύ 70-120 ευρώ τον μήνα. Του έδωσε, μάλιστα, το όνομα και το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο.
Στον τελευταίο λογαριασμό όμως, η ρήτρα ήταν 793,65 ευρώ για διάστημα δυο μηνών. Το κινητό τηλέφωνο της υπαλλήλου δεν απαντούσε. Οταν πήρε στα γραφεία και τη ζήτησε ονομαστικά, άλλοτε του ανέφεραν ότι εργάζεται άλλες ώρες και άλλοτε ότι δεν είναι πλέον συνεργάτης. «Τηλεφώνησα παντού. Εκανα καταγγελία και ζήτησα να μου στείλουν τα ηχητικά από τη συνομιλία με την υπάλληλο, που αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο. Πέρασαν 15 μέρες χωρίς νεότερα. Οταν ήρθε ο τελικός λογαριασμός, με χρέωσαν και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης 124 ευρώ. Μόνο για τα τηλέφωνα που έκανα να βρω άκρη χρεώθηκα 20 ευρώ παραπάνω».
————————————————————————–
”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID
————————————————————————–
Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας
info@independentnews.gr
info.independentnews@gmail.com
————————————————————————–
Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες
——————————————————
————————————————————————–
———————————————————————–