Αλέξης Τσίπρας (ΒΙΝΤΕΟ & Σημεία) – Βουλή για το Ν/Σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας -Να σταματήσει η κυβέρνηση να φλερτάρει με πρακτικές που μας οδήγησαν στο παρελθόν σε δημοσιονομική εκτροπή

0
207

«Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη και αναρωτήθηκα ειλικρινά τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης που σας ακούει ενώ αντιμετωπίζει την τρομακτική σημερινή κρίση ακρίβειας, με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας, στο 6,2%. Και την ώρα που πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη του.

Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν σας παρακολουθεί να αυτοθαυμάζεστε ακατάπαυστα για τόση ώρα. Και γιατί; Eπειδή καταφέρατε την μεγάλη επιτυχία να δώσετε 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Χωρίς, βέβαια ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμείς θέλουμε τη χώρα πυλώνα ειρήνης, ενώ εσείς συνοριοφύλακα

«Στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας με σεβασμό στη συμφωνία του Μινσκ. Στηρίζουμε και πρέπει να γίνει το παν για να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας στις δύσκολες στιγμές που περνά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για την κρίση στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

«Καλούμαστε να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε παγκόσμιες εξελίξεις, στην Ευρώπη και την περιοχή μας. Σε παλαιότερη συζήτηση απαντήσατε κ. Μητσοτάκη για το πώς οραματίζεστε τη θέση της Ελλάδας. Απαντήσατε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αυτή είναι μια βασική στρατηγική μας διαφορά. Έρχομαι στις πολιτικές διαφωνίες μας. Πού ίσως είναι σημαντικότερες από τις διαφορές μας, κατά κάποια δισεκατομμύρια ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες. Για εμάς, ο τόπος οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Για εσάς, η Ελλάδα είναι συνοριοφύλακας που κάνει τη βρώμικη δουλειά απέναντι σε ανθρώπους που αφήνουν τον πόλεμο, για την υπόλοιπη Ευρώπη. Για εμάς, στόχος είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες αξίες, ακόμα κι αν έχουν πάψει να είναι ευρωπαϊκές αξίες. Να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλουν να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή. Να στηρίξουμε τις νόμιμες εγκαταστάσεις από τρίτες χώρες στην Ευρώπη για να μειώσουμε τις παράνομες ροές. Απορρίψατε την πρόταση για το Αφγανιστάν όταν την υπέβαλε δημόσια ο αείμνηστος Νταβίντ Σασόλι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Για εσάς, κ Μητσοτάκη, η ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η στορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατο-ρωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή.

Όπως είδαμε το 2020, που συναντήσατε περιχαρής τον Πρόεδρο Τραμπ με την πρώτη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στο χέρι, για να ακολουθήσει μια χρονιά που η Τουρκία ήταν πιο επιθετική από ποτέ με την ανοχή του Αμερικανού Προέδρου. Όπως βλέπουμε και τώρα, που γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία. Για μένα η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε».

Σε βάρος της Ελλάδας ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επί διακυβέρνησης της Ν.Δ.

«Σήμερα ο κ. Ερντογάν είναι στα Εμιράτα. Σε λίγες βδομάδες θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό Πρόεδρο. Πριν λίγο καιρό υποδεχόταν τον Ισπανό Πρωθυπουργό. Έχει ήδη συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δύο φορές και πάει λέγοντας.

Εγκαίρως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να σας βόλευε πολιτικά, αλλά θα απέβαινε εις βάρος της Ελλάδας.

Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Εγκαίρως, είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός «ήρεμου καλοκαιριού», ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά ή τη διασύνδεση κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση.

Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό – διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση τις σχέσεις μας.

Την πολιτική βούληση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου, μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτήν του Oruc Reis.

Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.

Δυστυχώς, κ. Μητσοτάκη εσείς αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Και έτσι αποδεικνύετε και τον κίνδυνο που φέρετε, όσο παραμένετε πρωθυπουργός της χώρας. Και το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς.

Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».


 


————————————————————————–

​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID

————————————————————————–

Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

————————————————————————–

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

——————————————————

————————————————————————–

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

———————————————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here