Στόλτενμπεργκ σε Ρωσία: Ή διπλωματική λύση ή κυρώσεις

0
249

Νέο τελεσίγραφο από τον Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα. Επιστολές από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον Μπορέλ στον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. «Συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό» η συνάντησή του με την Βρετανίδα ομόλογό του κατά τον ίδιο. «Οπωσδήποτε δεν ήμουν μουγγή» απαντά η Τρας.


Χωρίς τέλος οι εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση, την ώρα που ξεκινούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και της Ουκρανίας ως απάντηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να επιλέξει ανάμεσα σε μια διπλωματική λύση ή στην επιβολή σε βάρος της οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση. «Η Ρωσία έχει μία επιλογή: μπορούν είτε να επιλέξουν μια διπλωματική λύση -και εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι-, αλλά αν επιλέξουν την αντιπαράθεση, θα πληρώσουν ένα υψηλότερο τίμημα» είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Βρετανό πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

«Θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις. Θα υπάρξει αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά ένα σημαντικό τμήμα όλου αυτού», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και τόνισε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων, που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, αυξάνεται και ο χρόνος προειδοποίησης για μια ενδεχόμενη επίθεση μειώνεται.

«Επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» υποστήριξε ο γ.γ. για να προσθέσει το εξής: «Θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε το σύνολο των συμμάχων μας. Μια νέα επίθεση της Ρωσίας (εναντίον της Ουκρανίας) θα οδηγήσει σε μια ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, όχι σε μείωσή της».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενώ παραμένει η ισχυρή δέσμευσή μας να βρούμε μια πολιτική λύση» σημείωσε και γνωστοποίησε πως έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ το πρωί.

Επιστολή στον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εκ μέρους των κρατών-μελών. Ακολούθησε ανακοίνωση της ρώσικης αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. για το γεγονός ότι η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Γιοάνεκε Μπαλφούρτ, δέχτηκε την επιστολή αλλά «δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό» της.

Ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε επίσης πως η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της, »η μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες η Ευρώπη και πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση. Και πιστεύω πως ο συνδυασμός κυρώσεων και στρατιωτικής αποφασιστικότητας συν διπλωματία είναι αυτό που χρειάζεται»,,

«Ειλικρινά δεν πιστεύω πως έχει ληφθεί μέχρι τώρα κάποια απόφαση (από τη Μόσχα). Όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να συμβεί πολύ σύντομα κάτι απολύτως καταστροφικό. Και οι πληροφορίες μας φοβάμαι πως παραμένουν ζοφερές» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

«Συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό»

Νωρίτερα, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς που φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

«Ο υπουργός Λαβρόφ μου είπε σήμερα πως η Ρωσία δεν προβλέπει να εισβάλει στην Ουκρανία. Όμως τα λόγια αυτά πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις και πρέπει να δούμε τα στρατεύματα και τους εξοπλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία να μεταφέρονται αλλού» υπογράμμισε η ίδια μετά τη συνάντησή της με τον ομόλογό της.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ανταλλαγή με την Τρας συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό λέγοντας πως η Βρετανίδα ομόλογός του δεν άκουσε  τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις της Ρωσίας για τις ανησυχίες της απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Οπωσδήποτε δεν ήμουν μουγγή στη συνάντησή μας νωρίτερα, παρουσίασα την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και για την επιδίωξη να αποτραπεί η Ρωσία από μια εισβολή στην Ουκρανία», απάντησε η Τρας.


efsyn
————————————————————————–

​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID

————————————————————————–

Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

————————————————————————–

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

——————————————————

————————————————————————–

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

———————————————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here