Δημήτρης Βίτσας: «..Στον Ουμπέρτο Έκο αποδίδεται η φράση: «μόνο ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, όταν υπάρχει η τηλεόραση»

0
238

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης..»


«..Στον Ουμπέρτο Έκο αποδίδεται η φράση: «μόνο ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, όταν υπάρχει η τηλεόραση».


Ξεκινώ με τρία παραδείγματα:

Η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας καταγγέλλει τις διώξεις κατά δημοσιογράφων αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Συγχρόνως, στη σχετική έκθεση που εκδίδει το Συμβούλιο γίνεται ρητή αναφορά στην Ελλάδα και ειδικά στη λίστα Πέτσα. Όπως αναφέρεται: «ελληνικά MMΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση αποκλείστηκαν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης».

Παράλληλα, η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα δηλώνει στο έγκυρο δημοσιογραφικό site Euractiv ότι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είναι ήδη ανάμεσα στις προβληματικές χώρες στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και ότι η ΕΕ προτίθεται να ερευνήσει σχετικά.

Τέλος, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινητοποιείται για το ζήτημα της αδιαφανούς χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία και της παροχής υπηρεσιών από εταιρίες δημοσκοπήσεων στην Κυβέρνηση. Αλλά, και για το ζήτημα της θεσμικής εκτροπής που συνιστά η κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενης της κυρίας Τουλουπάκη, της δικαστικής λειτουργού που τόλμησε να ερευνήσει το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις.

Ίσως πρέπει να σας θυμίσω ότι η επικεφαλής Εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι είναι, επίσης, μια δικαστική λειτουργός που αντιμετώπισε διώξεις στην πατρίδα της τη Ρουμανία, επειδή εκτέλεσε το καθήκον της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς με τρόπο μη αρεστό σε κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Είναι ανάγκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αποκατασταθεί η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θα αναρωτηθείτε εάν είναι αντιφατικό να λέγεται κάτι τέτοιο από το βήμα μιας Βουλής που παραμένει ανοικτή και σε λειτουργία.

Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι καθόλου αντιφατικό. Και με αυτό δεν εννοώ ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Αλλά ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα τυπικό κέλυφος. Δεν είναι μια διαδικασία που αν δείχνει να τηρείται, αυτό αρκεί για να λέμε ότι υπάρχει. Και η ορθή λειτουργία του πολιτεύματος έχει τρωθεί βαρύτατα τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. Έχει τρωθεί σε όλα τα επίπεδα με την νοοτροπία, τις μεθόδους και τις πρακτικές μιας κυβέρνησης που εξελίσσεται σε καθεστώς.

Σήμερα συζητάμε μια κρίσιμη πτυχή αυτής της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών της ομαλής λειτουργία του πολιτεύματος. Η λίστα Πέτσα έχει γίνει το συνώνυμο με νέες μεθόδους χειραγώγησης της ενημέρωσης. Σε άλλες εποχές, τα αυταρχικά καθεστώτα έκλειναν ΜΜΕ. Εσείς έχετε επιλέξει την μέθοδο της εξαγοράς.

Η χειραγώγηση των μαζών γίνεται πλέον με επιστημονικές μεθόδους. Κάνοντας το μαύρο άσπρο. Διαστρεβλώνοντας έννοιες και ιδέες μέσα από τους μηντιακούς μηχανισμούς. Επιβάλλοντας μια άσχετη θεματολογία στη δημόσια συζήτηση. Με την οργάνωση μαζικών επιθέσεων προπαγάνδας κατά των αντιπάλων. Με μια εξίσου μαζική πλημμύρα κολακείας, η οποία όσο χονδροειδέστερη είναι, τόσο πιο αποτελεσματική. Με την ατέλειωτη επανάληψη κάποιων λέξεων και φράσεων-κλειδιά, μέχρι να εντυπωθούν στο συλλογικό ασυνείδητο.

Με την μετατροπή ενός εργαλείου μέτρησης των τάσεων της κοινής γνώμης που είναι οι δημοσκοπήσεις σε όπλο για τη διαμόρφωση αυτών των τάσεων. Μέσα από την κατασκευή ατζέντας και κλίματος -ή, απλά, μέσα από την αγοραπωλησία δημοσκοπήσεων, με τη λογική του ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Γι’ αυτό είναι πολιτική χυδαιότητα η λίστα Πέτσα. Θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας σαν λεκές, για να θυμίζει πώς χρησιμοποιήθηκε μια πανδημία σαν εργαλείο εξαγοράς γραφίδων και συνειδήσεων.

Ασφαλώς, εάν η εξαγορά δεν αποδίδει, δεν έχετε πρόβλημα να προχωρείτε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τα πεπραγμένα σας, αντί να την κρύβουν ή να τη φτιασιδώνουν σύμφωνα με το σενάριο.

Έχετε καταντήσει την καθημερινή ενημέρωση του κόσμου σε καρναβάλι, σε θίασο με προδιαγεγραμμένο σενάριο και μοιρασμένους ρόλους. Με ατάκες που διανέμονται στους δημοσιογράφους-διασκεδαστές πριν την παράσταση μέσω non-paper, από τα οποία δεν επιτρέπεται να ξεφύγουν.

Και αυτή είναι μόνο η μια πτυχή της αλλοίωσης των πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από τις πιο κρίσιμες, διότι η συσκότιση που έχετε επιβάλει στη ενημέρωση σας δίνει την ευχέρεια να παραμορφώσετε και τους άλλους θεσμούς που συγκροτούν μια εύρωστη δημοκρατία. Έτσι νομίζετε.

Την εκτελεστική εξουσία την έχετε μετατρέψει σε γραφείο διανομής της δημόσιας περιουσίας και διεκπεραίωσης ιδιωτικών υποθέσεων μια χούφτας ολιγαρχικών συμφερόντων που σας στηρίζουν. Συνήθως, μάλιστα, έχοντας τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Τη νομοθετική εξουσία, αυτό εδώ το Σώμα, το οποίο, λυπάμαι που το λέω, έχετε υποβαθμίσει σε μια τυπική διαδικασία.

Τη δικαστική εξουσία, όπου ξετυλίγεται ένα σχέδιο άλωσης παράλληλο με αυτό στον Τύπο και όχι λιγότερο επικίνδυνο. Ένας δικαστικός λειτουργός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην υπόσχεση μιας ταχείας ανέλιξης, εφόσον είναι συνεργάσιμος, και στην ιεραρχική καθήλωση ή στη δίωξη, εάν φανεί υπερβολικά ευσυνείδητος στην έρευνα κάποιων ενοχλητικών για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποθέσεων. Αυτό, κυρίες και κύριοι δεν λέγεται ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Δεν λέγεται κράτος δικαίου.

Αναρωτιέμαι, όμως, κύριοι της κυβέρνησης. Έχετε την αίσθηση ότι ζείτε στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης; Έχετε πιστέψει στην προπαγάνδα με την οποία τροφοδοτείτε -μαζί με αθρόες ποσότητες δημοσίου χρήματος- τα ΜΜΕ για να σας λιβανίζουν; Ότι είστε παντοδύναμοι; Ότι δεν σας αγγίζει κανείς και κανείς δεν πρόκειται να σας καλέσει σε απολογία;

Λοιπόν, να ξέρετε ότι δεν ζούμε στη γυάλα που έχετε φτιάξει. Η Ελλάδα της δικής σας διακυβέρνησης πέφτει σταθερά στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Σε κάποιες κατατάξεις, όπως αυτή των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα που θεωρείται η πιο έγκυρη, είστε ήδη σχεδόν στον πάτο. Σε κάποιες άλλες δεν έχετε ακόμα κερδίσει αυτή την «τιμητική» διάκριση, αλλά είστε πολύ κοντά. Διεθνείς κι ευρωπαϊκές ενώσεις δημοσιογράφων καταγγέλλουν καθημερινά τις πρακτικές σας.

Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα τρυπήσουν το Τείχος της Λίστα Πέτσα. Κάνετε λάθος. Η Ευρώπη, στις αξίες της οποίας ομνύετε τόσο υποκριτικά, έχει αργά αντανακλαστικά. Δυστυχώς, είναι γνωστό αυτό. Και όμως, κινείται. Οι μεθοδεύσεις σας για την χειραγώγηση και τον έλεγχο της ενημέρωσης έχουν ήδη φτάσει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Νομίζετε ότι απέχει πολύ η ώρα που θα συγκαταλέγεστε στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Κατσίνσκι;

Όμως, τελικά, την απολογία δεν θα σας την απαιτήσει η Ευρώπη. Θα την απαιτήσει ο ελληνικός λαός και σύντομα. Η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα θα αποκατασταθεί με δημοκρατικό τρόπο, με τη βούληση του λαού που θα εκφραστεί στην κάλπη. Το πολιτικό σας τέλος θα είναι η αρχή για αυτήν την αποκατάσταση. Αυτό θα είναι το δύσκολο έργο της προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα αναδείξει ο λαός, καταδικάζοντας σας στην πολιτική λήθη…»


————————————————————————–

​”ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ” ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ INDEPENDENT NEWS GREECE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE PLAY ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

GOOGLE PLAY ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID

————————————————————————–

Επικοινωνία: Στείλτε μας τα σχόλια και τις απόψεις σας

info@independentnews.gr

info.independentnews@gmail.com

————————————————————————–

Ακολουθήστε μας από τις πιο κάτω σελίδες

——————————————————

————————————————————————–

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Υοutube

———————————————————————–


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here